Amos Frâncu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Amos Frâncu
Replace this image male.png
Născut 1829, Benic, judeţul Alba
Decedat 27 aprilie 1891, Miskolc, Ungaria
Ocupaţie jurist

Amos Frâncu (n. 1829, Benic, judeţul Alba – d. 27 aprilie 1891, Miskolc, Ungaria) a fost jurist, revoluţionar paşoptist din Transilvania.

Biografie

Tatăl său a fost funcţionar. A mai avut un frate, Ioan, care a fost tatăl lui Amos Frâncu, viitorul apărător al memorandiştilor în anul 1894 şi militant pentru Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

A studiat la Alba Iulia şi a absolvit Dreptul la Sibiu.

În timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania a fost centurion (căpitan) în Legiunea Prima Blasiana, condusă de prefectul Axente Sever, cu care a participat cu arma în mână la luptele duse împotriva armatei maghiare. A fost ulterior avansat la gradul de tribun (maior) în Legiunea Auraria Gemina, condusă de prefectul Avram Iancu.

Pentru serviciile aduse în timpul revoluţiei a fost decorat cu o medalie rusească şi cu Crucea de Aur pentru Merite austriacă.

Din anul 1861 a fost protonotar în comitatul românesc Zarand, apoi vicecomite până la desfiinţarea acestuia în anul 1872. S-a străduit să strângă fonduri pentru înfiinţarea unui liceu românesc la Brad, după cum a încercat să înfiinţeze un spital la Baia de Criş, unde era sediul comitatului Zarand. După desfiinţarea acestui comitat a fost numit judecător, ulterior fiind transferat în Ungaria, unde a şi murit.

Este înmormântat la Miskolc, Ungaria.

Bibliografie

  • Briscu, Bogdan - Moţii şi luptele lor la 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2012 ISBN 978-973-109-377-2