Bătălia de la Worskla (13 august 1399)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Bătălia de la Worskla [Vorskla, Ucraina] (13 august 1399). Confruntare între cneazul lituanian, Witold (Vytautas) şi hanul tătar, Temir Kutlug, cu participarea oştilor Moldovei. S-a format o coaliţie din care făceau parte lituanieni, ruteni, ruşi, poloni şi moldoveni, care avea drept scop înlocuirea hanului Hoardei de Aur cu Tohtamîş.

Cu o armată bine echipată, dar mai puţin numeroasă, cneazul lituanian a suferit o grea înfrângere, pierde accesul la Marea Neagră şi se confruntă cu mai multe răscoale interne, fiind obligat să renunţe la ideea obţinerii independenţei şi să accepte tratatul de constituire a Uniunii polono-lituaniene (1401), alături de regele polon, Władysław II Jagiełło (13861434).

Se pare că moldovenii participanţi la bătălie au pierit în luptă (Constantin Rezachevici), iar domnul Moldovei, Ştefan I (13941399), a murit în această bătălie. Nu există însă nici o informaţie referitoare la participarea sa directă la luptă ci, din contră, un document din timpul lui Iuga Ologul (1399 – 1400) menţionează: „şi credinţa lui Ştefan voievod”, dovadă care atestă că domnul încă mai trăia (C. Cihodaru).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, Bucureşti 2011