Barbu Iscovescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Barbu Iscovescu
Replace this image male.png
Născut 1808
Decedat 24 octombrie 1854
Ocupaţie pictor, revoluţionar

Barbu Iscovescu (n. 1808 - d. 24 octombrie 1854) a fost un pictor, revoluţionar paşoptist din Muntenia.

Bibliografie

Portretul lui Avramn Iancu executat de pictor

S-a născut în anul 1808, într-o familie de meşteri iconari. A studiat în vederea urmării unei cariere de pictor la Viena şi Paris. În timpul acestor studii în capitalele europene menţionate, va intra în legătură cu cercurile revoluţionare, iar la întoarcerea în Ţara Românească va primi, la Bucureşti, sarcini importante din partea guvernului revoluţionar. A pătruns în palatul domnitorului Bibescu purtând în mână un steag revoluţionar pe care pictase cu propria mână deviza "Dreptate şi frăţie", în fruntea grupului care a cerut domnului să semneze Constituţia din 11 iunie.

A fost trimis în Moldova în interesul revoluţiei, iar după înăbuşirea revoluţiei din Muntenia a fost trimis în Ardeal, unde se face util prin procurarea de arme, manifeste etc.

A locuit o vreme la Zemun, unde i-a cunoscut pe revoluţionarii sârbi. A ajuns la Paris, unde a luar parte la constituirea "Societăţii studenţilor români". În drum spre Constantinopole, în exil, moare în anul 1854, fiind înmormântat la Pera, alături de prietenul său, revoluţionarul Ioan I. Negulici.

O operă foarte cunoscută a lui Barbu Iscovescu este portretul lui Avram Iancu, imagine des folosită în materialele care îl ilustrează pe Avram Iancu.

Bibliografie

  • Magazin istoric - Anul II, nr. 6 (15), iunie 1968.