Biserica Reformată-Calvină din Turda-Nouă

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Biserica Reformată-Calvină din Turda-Nouă
TurdaBisRefCalvTN.jpg
Biserica Reformată-Calvină din Turda-Nouă
Localitate Turda
Adresa cartierul Turda-Nouă, str. Basarabiei nr. 10
Data începerii construcţiei 1500
Data finalizării 1504

Biserica Reformată-Calvină din Turda-Nouă a fost ridicată între anii 1500-1504, pe locul unei biserici şi mai vechi, ridicată în perioada 1311-1340 (prima biserică este menţionată în documente din secolul al XIV-lea).

Istoric

Proiectul iniţial a fost în stil gotic, dar în decursul timpului a suferit modificări, consolele de azi fiind în stil empire, iar clopotniţa în stil baroc. Pe unul din contraforturile faţadei sudice stă inscripţia „1504“ (anul finisării noii biserici). Biserica a fost ridicată de aceeaşi echipă de constructori, care a lucrat şi la Biserica Romano-Catolică din Turda.

Edificiul se prezintă ca o biserică de tip sală (lungime 28 m, lăţime 8 m, înălţime 11 m), cu altar poligonal, cu o sacristie pe latura de nord, cu un pridvor (pe faţada de sud) şi cu un turn-clopotniţă (pe cea de vest). Faţadele de nord si de sud, precum si corul, sunt sprijinite de contraforturi masive. Faţadele navei si ale corului sunt lipsite de elemente decorative.

Intrarea principală în biserică se află pe latura de sud, deschisă sub pridvorul acoperit de o boltă semicilindrică, susţinută de un arc dublu. Înspre exterior, ferestrele se încheie în arc frânt, având glaful simplu, lipsit de decor.

În jurul bisericii există un zid fortificat de formă elipsoidală, înalt de 4-5 m, ridicat la începutul secolului al XVI-lea, odată cu biserica nouă. Zidul este întărit cu contraforturi, la intervale de 4-5 m.

Intrarea în curte se face printr-o poartă, pe latura sudică a zidului, sub un bastion pătrat. Un bastion semicircular străjuieşte latura de vest, având incizat anul „1870“, iar în partea de nord-vest se observă în zid urma unui portal încheiat în arc frânt şi alături inscripţia: RENOVATUM ANNO 1740 TEMPORE CURATORIS KOMIVES.

Zidul mai păstrează două turnuri: turnul de la intrare şi „Turnul Pârcălabului“ (Parcalab torony).

Lăcaşul a suferit distrugeri în timpul conflictelor militare din anii 1600-1601. A fost refăcut, ultima dată, în jurul anului 1800.

Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Cluj (2004) [1].

Bibliografie

  • Orbán Balázs, Torda város és környéke ("Oraşul Turda şi împrejurimile sale"), Budapesta, 1889
  • Camil Mureşan, Monumente istorice din Turda, Editura Meridiane, Bucureşti, 1968
  • Primăria Turda, Turda - 20 de secole de istorie, 1999
  • Valentin Vişinescu, Pagini de istorie şi cultură turdeană, Editura Promedia Plus, Cluj-Napoca, 1999, ISBN 973-92-75-04-9
  • Judeţul Cluj - trecut şi prezent, Editura ProfImage, Cluj-Napoca, 2003
  • Violeta Nicula, Turda - Date istorice şi obiective turistice, Editura Triade, Cluj-Napoca, ISBN 973-9196-72-4

Note

  1. http://www.cultura.ro/sectiuni/Patrimoniu/Monumente/lista/cluj.pdf