Biserica din Strei

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Biserica din Strei
Biserica Strei.JPG
Profilul bisericii
Confesiune ortodoxă
Hram Adormirea Maicii Domnului
Datare secolul al XIII-lea
Date despre biserică
Oraş Strei, judeţul Hunedoara / [[]]

Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea hunedoreană Strei este una dintre cele mai vechi biserici din România. Monument istoric naţional, ea a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea, reprezentantă a celei mai vechi arhitecturi medievale româneşti.

Descriere

Biserica este clădită din piatră brută, în stil gotic târziu. Are un turn-clopotniţă impozant, amplasat pe faţada dinspre vest, o navă scurtă cu plafon de scânduri şi un altar dreptunghiular boltit în cruce pe nervuri. Ansamblul este deosebit de valoros întrucât ilustrează ambianţa artistică românească din zona intracarpatică, aflată într-o zonă de interferenţă a sferelor culturale.

Pictura

Pictura ctitoriei cneziale datează de la mijlocul secolului al XIV-lea şi a fost realizată de un grup de pictori. Numele pictorului principal poate fi identificat în absida altarului, unde îşi are portretul însoţit de inscripţia „Grozie (fiul) meşterului Ivaniş a pictat biserica”. Pictura este de tradiţie romanico-gotică (se îmbină influenţa bizantină cu cea nord-italiană), cu un stil linear, caligrafic, cu remarcabile calităţi coloristice şi un profund simţ al decorativului. Tot din aceeaşi perioadă cu cele interioare datează şi picturile exterioare, astăzi foarte puţin vizibile. În altar este înfăţişat „Iisus în glorie” iar în navă „Buna Vestire”.

Ruinele romane

Pe locul unde se ridică monumentul medieval şi în preajma sa, au fost descoperite vestigiile unei villa rustica romană. Ruinele acesteia se găsesc la intrarea principală şi de jur împrejurul monumentului.

Sursa

  • Descrierea oficială a bisericii