Bozovici

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Bozovici

Comuna Bozovici
Judeţul Caraş-Severin (CS)

Stema judetului Caras-Severin.png
Bozovici.JPG
Atestare 1484
Populaţie 2.408 locuitori
Cod poştal 327040

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Bozovici este un sat în judeţul Caraş-Severin, centru administrativ al comunei cu acelaşi nume. Are o populaţie de 2.408 locuitori (2002). Este una din cele mai importante localităţi din valea Almăjului.

Localizare

Se situează în zona de centru-sud a judeţului Caraş-Severin, la circa 113 km sud de municipiul Reşiţa şi 77 km sud de Anina, pe drumul naţional DN57B Oraviţa - Bozovici - Mehadia. Localitatea este amplasată la vărsarea râului Miniş în Nera.

Istorie

În trecut Bozoviciul a fost sediu de plasă şi una din cele mai importante localităţi din Banatul nontan. Numele localităţi provine de la familia Bohovici care a fost proprietară în Severin în secolul XV. Prima atestare documentară a Bozoviciului datează din 1484, din timpul domniei lui Matei Corvin. Este vorba despre document de proprietate în care apare un anume Lazarus de Bozovici, desemnat de rege să ia pate la introducerea în proprietatea mai multor posesiunii din valea Almăjului, a lui Iacob de Gârlişte (mai târziu ban de Severin).

După alungarea turcilor din Banat, Bozoviciul apare ca locuit de români, fapt confirmat şi de harta contelui Mercy. Atunci însă, aşezarea era amplasată mai sus de cazarma militară. Austriecii au adus la Bozovici şi colonişti germani şi i-au dat un rol important în cadrul confinium-ului militar. La Bozovici îşi avea reşedinţa şi o companie militară. Dar în 1784 turcii au ocupat din nou localitatea, instalând aici un agă turcesc. După acest episod temporar, Bozoviciul s-a dezvoltat ca centru important economic, administrativ şi cultural, în cadrul Banatului austro-ungar şi până în perioada interbelică. Aici era reşedinţa plăşii cu acelaşi nume, funcţiona o judecătorie, o percepţie, secţie de jandarmi, oficiu poştal. Pe plan cultural funcţionau grădiniţa pentru copii, şcoala de meserii, casa naţională, corul bărbătesc, fanfara sau reuniunea culturală.

Populaţie

La recensământul din 2002, localitatea Bozovici avea 2.408 locuitori, dintre care 2.268 români, 65 ţigani, 48 cehi, 13 germani, 11 maghiari şi alţii. În trecut a avut peste 4.000 de locuitori iar numărul germanilor depăşea 300 pe la 1910.

Bibliografie

  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Caraş-Severin 1880 - 2002, [1]

Bibliografie recomandată

  • Magiar, Nicolae, Monografia localităţii Bozovici (ediţia a II-a revizuită), Editura Tim, Reşiţa 2008 ISBN 978-973-696-082-6

Legături externe