Cheile Dopca

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Cheile Dopca
Categoria a III-a IUCN (monument al naturii)
Informaţii generale
Poziţie Actual Brasov county CoA.png Judeţul Braşov
Oraş apropiat Rupea
Coordonate 45° 58‘ 42“ N 25° 24‘ 07” N
Suprafaţă 4 ha
Înfiinţare 1980, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Braşov

Cheile Dopca (monument al naturii) este o rezervație naturală de tip geologic și geomorfologic, situată în judeţul Braşov, pe teritoriul administrativ al comunei Hoghiz.

Localizare

Aria naturală se află în Depresiunea Hoghizului (în zona de interferență a bazinului transilvan cu Munții Perșani (în apropierea rezervaţiei naturale Pădurea Bogăţii), în partea nord-estică a judeţului Brașov și cea sud-estică a satului Dopca, lângă drumul național DN13 care leagă municipiul Braşov de orașul Sighişoara[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[2] şi ocupă o suprafață de 4 hectare.

Aria naturală se întinde de-a lungul rețelelor hidrografice a râurilor Valea Mare, Valea Iadului și Valea Hildașului și reprezintă o zonă de importanță geologică, geomorfologică, floristică, peisagistică și forestieră; cu sectoare de cheiuri abrupte (stâncării cu trene de grohotișuri), alternând cu sectoare mai puțin abrupte, acoperite cu arboret de fag, carpen, stejar sau gorun și suprafeţe cu păşuni (în zonele unde valea se lărgește)[3].

Note şi referinţe

  1. Natural Monument - Geolocalizare - Cheile Dopca; accesat la 1 mai 2013
  2. Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000; accesat la 1 mai 2013
  3. Apmbv.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Brașov; accesat la 1 mai 2013