Chevereşu Mare

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Chevereşu Mare

Comuna Chevereşu Mare
Judeţul Timiş (TM)

Stema judetului Timis.png
Atestare 1690
Populaţie 1.027 locuitori
Cod poştal 307105

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Chevereşu Mare este un sat în judeţul Timiş, centru administrativ al comunei cu acelaşi nume. Are o populaţie de 1.027 locuitori (2002).

Localizare

Se situează la 22 km est de municipiul Timişoara şi 11 km vest de oraşul Buziaş, pe drumul judeţean Timişoara - Buziaş. Se învecinează la nord cu Bazoş, la nord-est cu Sârbova, la est cu Bacova, la sud cu Vucova, la sud-vest cu Otveşti, la vest cu Sacoşu Turcesc şi la nord-vest cu Dragşina.

Istorie

Prima atestare documentară a localităţii datează de la sfârşitul perioadei ocupaţiei turceşti a Banatului şi este făcută de Marsigli în scrierile sale din 1690, unde vorbeşte despre localitatea Keveris din districtul Ciacova. Localitatea este cu siguranţă mai veche şi era locuită de români atunci când, în 1717, austriecii au cucerit Banatul. În acel an a avut loc conscrierea (recensământul) care a înregistrat localitatea Keverisch în districtul Ciacova, cu 75 de case. Pe atunci satul era amplasat pe locul unde astăzi se găseşte pădurea, el fiind mutat şi sistematizat în timpul împărătesei Maria Tereza.

Într-un dicţionar întocmit de istoricul Korabinski, acesta spune că la Chevereş exista un oficiu poştal încă din 1721, iar despre locuitori relevă faptul că erau valahi a căror ocupaţie principală era munca la pădure şi creşterea animalelor. Mai târziu, aici se aşează câteva familii de colonişti maghiari care şi-au format o mică comunitate şi şi-au construit o biserică. Cu toate acestea, caracterul predominant românesc al satului s-a păstrat, deşi în unele sate vecine au avu tloc colonizări masive.

Populaţia

La recensământul din 2002, satul Chevereşu Mare avea 1.027 locuitori, din care 841 români, 173 romi, 10 maghiari, 2 germani şi un slovac.

Bibliografie

  • Creţan, Remus, Dicţionar toponimic şi geografico-istoric al localităţilor din judeţul Timiş, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006 ISBN 973-7608-65-8
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Timiş 1880 - 2002, [1]