Elena Djionat

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Elena Djionat
Replace this image female.png
Născută 8 mai 1888, Bozieni, Basarabia
Decedată 1936, ?
Ocupaţie publicistă

Elena Djionat (n. 8 mai 1888, loc. Bozieni, Basarabia – d. p. 1936). Publicistă, pedagog, militantă pentru emanciparea femeilor din România.

Biografie

Studiază la Liceul „Dadiani” din Chişinău, apoi la Facultatea de Medicină din Odessa, ale cărei cursuri le abandonează după numai doi ani. Devine institutoare apoi directoare a Şcolii primare „Principesa Elena” din Chişinău (1919–1935).

Încă din 1907 (în plin regim ţarist), Elena Djionat militează pentru obţinerea de drepturi naţionale pentru românii din Basarabia, fiind persecutată de autorităţile ţariste.

În 1928, după Marea Unire, pune bazele Organizaţiei Femeilor Basarabene, care va fi afiliată de succesoarea sa, Elena Alistar Romanescu, la Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române, condusă de Alexandrina Cantacuzino.

Reface organizaţia sub numele de Liga Femeilor din Basarabia, la congresul de constituire a acesteia, din 1933, primind mesaje de solidaritate de la majoritatea organizaţiilor feministe din România, în frunte cu Maria Băiulescu, Elena Meissner sau Calypso Botez-Corneliu. La congres a fost alcătuită o moţiune pentru a fi înaintată regelui Carol II (1930–1940), în care se cerea egalitatea în drepturi, indiferent de sex sau stare socială, înlăturarea restricţiilor referitoare la educaţia femeilor.

În perioada 19331934 a susţinut, prin forţe proprii, publicaţia bilunară „Mişcarea feministă”.

După 1936 nu se mai cunoaşte nimic despre activitatea ei.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012