Elena Niculiţă-Voronca

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Elena Niculiţă-Voronca (n. 5 mai 1862, Bârlad – d. 1939, Siret, judeţul Suceava). Folcloristă, poetă şi prozatoare.

Biografie

Fiica publicistului de origine aromână Gheorghe Niculiţă şi a Rucsandei (născută Schipor), studiază la Institutul „Humpel” din Iaşi şi pensionul doamnei Zilenschi din Botoşani (1873–1878).

Influenţată de folcloristul Simion Florea Marian, din 1888 începe să strângă şi să publice poveşti, credinţe şi datini populare din Bucovina.

A fost redactor, pentru o perioadă, la „Gazeta” şi preşedinta Societăţii culturale „România tânără”. Debutează publicistic cu versuri în revista „Familia” şi cu studii de folclor în „Românul” (1890) şi „Rândunica” (1893). Colaborează la publicaţiile „Calendarul copiilor”, „Sămănătorul”, „Convorbiri literare”, „Dreptatea”, „Ghiduşul”, „Junimea literară”, cu texte populare şi cercetări în domeniul etnografic.

Lucrarea care a consacrat-o a fost Datinile şi credinţele poporului român adunate şi aşezate în ordine mitologică (1903). Din cele trei volume proiectate nu a reuşit să publice decât unul, structurat în cinci părţi. Părerile specialiştilor asupra acestei monumentale lucrări de c. 1 300 de pagini, extrem de erudite pentru acea epocă, au fost împărţite: etnologul Romulus Vuia consideră că Elena Niculiţă-Voronca nu are pregătirea ştiinţifică necesară pentru a se ocupa de acest segment al etnografiei, etnologul şi folcloristul Ion Diaconu o acuza de faptul că „a modelat flagrant versul popular”, iar etnologul Ovidiu Bârlea o aprecia ca pe „cea mai reprezentativă pentru acest colţ al Moldovei de Sus”.

Alte lucrări:

  • Studii în floclor (2 vol., 1908, 1912),
  • Sărbătoarea Moşilor în Bucureşti [Studiu comparativ] (1915),
  • Industria casnică în Bucovina (1922),
  • Poezii (1935).

„Valoarea documentară a informaţiilor, atât de întinse şi variate, foarte multe fiind atestări unice, aşază volumele ei printre instrumentele de lucru de mâna întâi” (Ovidiu Bârlea).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012