Ferdinand d'Este

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ferdinand d'Este
Ferdinand Karl Joseph Austria 1781 1850 lithocolor.jpg
Alte nume Erzherzog Ferdinand Karl Joseph von Österreich-Este
Naţionalitate austriac
Născut 25 aprilie 1781, Milano, Italia
Decedat 5 noiembrie 1850, Ebenzweier, Austria
Ocupaţie preşedinte al guvernului Transilvaniei
Religie catolică
Părinţi Ferdinand Karl Joseph Johann Stanislaus de Habsburg-Lotaringia
Maria Beatrix d'Este

Ferdinand d'Este (n. 25 aprilie 1781, Milano, Italia - d. 5 noiembrie 1850, Ebenzweier, Austria) a fost preşedinte al guvernului Transilvaniei între anii 1835-1837, pe vremea când această provincie se găsea sub stăpânirea austriecilor.

Originea şi familia

A făcut parte din familia imperială austriacă. Împărăteasa Maria Tereza a fost bunica sa.

Tatăl său a fost Ferdinand Karl Joseph Johann Stanislaus de Habsburg-Lotaringia, principe al Austriei, iar mama sa Maria Beatrix d'Este, ducesă de Modena.

A fost al şaselea născut din cei zece copii ai cuplului imperial.

Studiile

A absolvit Academia Militară.

Activitatea

În 1794, la vârsta de 13 ani, a devenit proprietar (Inhaber) a Regimentului 3 husari, care astfel a luat în 1798 numele de Husarenregiment Nr. 3 Erzherzog Ferdinand d'Este, pe care l-a purtat până în 1850, anul morţii principelui.

A participat la războaiele napoleoniene, după care a primit comanda tuturor trupelor austriece din Ungaria. În 1832 a fost trimis în Galiţia ca guvernator militar. În timp ce era guvernator în Galiţia, a fost numit comisar imperial în Transilvania, cu sarcina de a restabili ordinea în toate domeniile. Era investit cu puteri depline şi avea posibilitatea să intervină oriunde. A păstrat în acelaşi timp atât funcţia de guvernator al Galiţiei, cât şi pe cea de comisar imperial în Transilvania.

A ajuns în Transilvania la 10 aprilie 1834 şi a fost primit cu alai la Cluj.

Dieta convocată la 20 iunie 1834 s-a încheiat prin dizolvare la 6 februarie 1835, din cauza tulburărilor provocate de baronul Wesselenyi. Prin acelaşi decret prin care împăratul Austriei a închis această Dietă a fost numit Ferdinand d'Este preşedinte al guvernului Transilvaniei.

În Dieta din 1837 a fost ales drept guvernator Ioan Kornis, care a fost instalat chiar de Ferdinand d'Este la 5 octombrie acelaşi an.

Pe durata cât a stat în Transilvania, Ferdinand d'Este a rămas un străin şi nu s-a obişnuit cu situaţiile speciale ale provinciei şi nici nu a dorit acest lucru. A fost singurul membru al familiei imperiale care a condus guvernul din Transilvania.

La 3 aprilie 1838 a plecat de la Sibiu, întorcându-se în Galiţia.

Moartea

A murit la 5 noiembrie 1850 în castelul de la Ebenzweier, Austria.

Bibliografie

  • Anuarul Institutului de Istorie Naţională Cluj, nr. IX, Tipografia "Cartea Românească din Cluj", Sibiu, 1944