Gazeta de Transilvania

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Primul număr al ziarului

Gazeta de Transilvania a fost primul ziar politic şi informativ al românilor din Transilvania, întemeiat de George Bariţ şi apărut la Braşov, la 12 martie 1838. De la 3 ianuarie 1849 s-a numit „Gazeta transilvană”, iar de la 1 decembrie 1849Gazeta Transilvaniei”. Între 1 ianuarie şi 25 iunie 1838 a avut ca supliment „Foaie literară”, iar între 2 iulie 1838 şi 24 februarie 1865Foaie pentru minte, inimă şi literatură”. Situându-se pe poziţii democratice patriotice şi iluministe, publicaţia lui Bariţ a avut un rol important în lupta politică a românilor din Transilvania, solidară cu cercurile progresiste din principate. În timpul revoluţiei de la 1848 din Transilvania, a militat pentru desfiinţare iobăgiei, egalitatea în drepturi între naţionalităţile din Transilvania, unitatea naţională a românilor de ambele părţi ale Carpaţilor etc.

Gazeta de Transilvania s-a bucurat de colaborarea unor personalităţi de seamă din viaţa culturală şi politică a românilor, ca Timotei Cipariu, Andrei Mureşanu, Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Grigore Alexandrescu, Florian Aaron, Dimitrie Bolintineanu, August Treboniu Laurian, Damaschin Bojincă, Pavel Vasici-Ungureanu, Andrei Şaguna, Ion Heliade Rădulescu, Costache Negruzzi, Nicolae Istrati, Andrei Mocioni, Mihail Kogălniceanu, Ion Pop-Reteganul etc.

„Gazeta Transilvaniei” şi-a încetat apariţia în 1944 şi a reapărut din nou în 1990, cu numele de „Gazeta de Transilvania”.

Bibliografie

  • Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964

Legături externe