Gheorghe Banffy

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Gheorghe Bánffy de Losoncz
Replace this image male.png
Alte nume Bánffy György, Losonczi báró
Naţionalitate maghiar
Născut 1660, Sibiu, judeţul Sibiu
Decedat 15 noiembrie 1708, Sibiu, judeţul Sibiu
Cauză deces iatropatie
Mormânt la Cluj, judeţul Cluj
Ocupaţie guvernator al Transilvaniei
Religie reformată
Căsătorit cu Sofia Daniel
Clara Bethlen
Părinţi Dionisie Bánffy
Ecaterina Bornemisa
Copii Dionisie
Gheorghe
Ecaterina
?
?
?

Gheorghe Bánffy de Losoncz (n. 1660 - d. 15 noiembrie 1708) a fost primul guvernator al Transilvaniei sub stăpânirea austriacă. A guvernat între anii 1691-1708.

Originea şi familia

A fost fiul lui Dionisie Bánffy şi al Ecaterinei Bornemisa.

Prima lui soţie a fost Sofia Daniel, dar aceasta a murit în jurul anului 1679.

S-a căsătorit a doua oară la 17 iulie 1681 cu Clara Bethlen, cu care a avut doi fii şi patru fiice. Dintre aceştia Dionisie a ajuns prefect al Clujului, iar Gheorghe prefect al Dobâcei.

Studiile

A primit educaţia dată în acea vreme unui fiu de nobil.

Viaţa

În Dieta de la Făgăraş a fost numit membru al consiliului de război.

Când ducele Carol de Lotharingia a început să ocupe Transilvania cu trupele austriece, Gheorghe Bánffy a fost trimis să trateze cu acesta modalităţile de înteţinere a armatei imperiale. S-a retras la Făgăraş împreună cu principele Transilvaniei, Mihai Apafi, în 1686. La scurt timp toată Transilvania a fost ocupată de austrieci. Nobilii transilvăneni s-au supus împăratului austriac, Leopold I de Habsburg.

În 1690 Mihai Apafi a murit şi în locul lui a fost propus fiul său, dar propunerea a fost respinsă de austrieci. În acelaşi an Nicolae Bethlen a fost trimis la Viena ca să insiste pe lângă habsburgi ca fiul lui Mihai Apafi să fie ales în locul tatălui decedat. În actul emis de austrieci în urma acestor discuţii s-a stabilit modul viitor de guvernare al Transilvaniei: ea va fi condusă de împăratul austriac, ajutat de un locţiitor ales de Dieta ţării şi confirmat de către împărat. Pentru ajutorul guvernatorului se va forma un guvern format din 12 membri.

Dieta a fost convocată la Făgăraş pentru ziua de 10 ianuarie 1691, dar a început numai la 20 ianuarie. După îndelungi discuţii, la 4 februarie Gheorghe Bánffy a fost ales guvernator, cu 6 voturi mai multe decât contracandidatul său, Nicolae Bethlen.

Gheorghe Bánffy a fost instalat guvernator la 9 aprilie 1692 de către generalul-comandant al Transilvaniei, Veterani. Acest prim guvernator al Transilvaniei a avut o însemnătate şi putere destul de mare. În documentele oficiale numele său era precizat imediat după cel al împăratului austriac şi folosea, întocmai ca şi împăratul, pluralul majestatic "Nos". Din anul 1702 această formulă i-a fost, până la urmă, interzisă.

Gheorghe Bánffy s-a dovedit foarte repede a nu fi potrivit pentru postul de guvernator, în special din cauza trufiei sale. Nobilii au intrat rapid în opoziţie. Bánffy a intrat în conflict şi cu Mihai Apaffy al II-lea după ce s-a căsătorit cu fiica cea mare a lui Grigore Bethlen, devenind cumnatul fostului principe. Acesta a cerut guvernatorului să îi acorde respectul cuvenit unui principe, ceea ce Bánffy a refuzat, invocând că el este locţiitorul împăratului, iar Apafi e doar cumnatul său mai tânăr.

A fost primit de la austrieci titlul de conte, cu care a fost nemulţumit, considerându-l prea mic.

Bánffy petrecea prea mult timp jucând cărţi, chefuind şi îmbătându-se, neglijând sarcinile sale de guvernator. Guvernarea sa a fost caracterizată de perioade tulburi, afectată de începutul războiului cu curuţii antihabsburgici, cu o justiţie incorectă, stimulată chiar de el.

Moartea

A murit la 15 noiembrie 1708. A fost înmormântat iniţial la Sibiu, după care a fost strămutat la Cluj, în anul 1709.

Bibliografie

  • Anuarul Institutului de Istorie Naţională Cluj, nr. IX, Tipografia "Cartea Românească din Cluj", Sibiu, 1944