Gheorghe Dobrin

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Gheorghe Dobrin
Replace this image male.png
Născut 19 aprilie 1875, Lugoj
Decedat 1952
Mormânt la Cimitirul din Calea Lipovei, Timişoara
Ocupaţie avocat, ziarist, politician

Gheorghe (George) Dobrin (n. 19 aprilie 1875, Lugoj - d. 1952), avocat şi ziarist bănăţean, fondator al ziarului „Drapelul” din Lugoj, avocat apărător în procesul memorandiştilor, membru ales al Marelui Sfat Naţional Român din Transilvania, primul prefect român al judeţului Caraş-Severin.

Biografie

S-a născut la Lugoj la 19 aprilie 1875, într-o veche familie de meseriaşi cojocari. A urmat şcoala primară şi liceul în oraşul natal. Mai departe a reuşit să obţină o bursă de la fundaţia „Emanoil Gojdu”, drept pentru care s-a putut înscrie la Facultatea de Drept de la Debreţin, apoi la cea de la Budapesta. În capitala Ungariei a obţinut titlul de doctor în drept.

După terminarea studiilor, se stabileşte în anul 1890 la Lugoj, unde va practica avocatura. Se implică activ în luptele politice şi naţionale ale românilor lugojeni, alături de nume consacrate ale elitei bănăţene: Alexandru Mocioni, Coriolan Brediceanu, Vincenţiu Babeş, Ştefan Petrovici, Gheorghe Popovici şi alţii. Într-un timp relativ scurt a ajuns printre fruntaşii Partidului Naţional Român din Banat.

A luat parte la procesul memorandiştilor care s-a ţinut în mai 1894, în calitate de apărător al lui Titu Mera. După terminarea Primului Război Mondial, s-a aflat la conducerea mişcării româneşti din Lugoj pentru constituirea consiliului naţional român. A fost trimis ca reprezentant al Lugojului la Marea Adunare de la Alba Iulia, fiind ales membru în Marele Sfat Naţional Român din Transilvania. În 1919, când Banatul a trecut în sfârşit sub stăpânire românească (vezi articolul Unirea Banatului cu România), Consiliul Dirigent de la Sibiu l-a numit pe Gheorghe Dobrin prefect al judeţul Caraş-Severin, fiind astfel primul român care a condus acest judeţ. A deţinut funcţia de prefect până la venirea la putere, în 1920, a guvernului condus de Alexandru Averescu. A murit în 1952 şi este înmormântat la Timişoara, în Cimitirul din Calea Lipovei.

Bibliografie

  • Predescu, Lucian, Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 1999 ISBN 973-9399-03-7