Gina Patrichi

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Gina Patrichi (n. 8 martie 1936, Bucureşti – d. 18 martie 1994, Bucureşti). Actriţă.

Biografie

Începe pregătirea actoricească la Institutul de Teatru, admisă cu dispensă de vârstă, la 16 ani (1952), la clasa Aurei Buzescu, dar exmatriculată în anul III.

Activează pe scena Teatrului Dramatic din Galaţi, de la debutul din 1956 cu piesa Nota zero la purtare de Octavian Sava şi Virgil Stoenescu, până în 1964, când se transferă la Teatrul Lucia Sturdza-Bulandra din Bucureşti.

A interpretat, de-a lungul carierei, dramă şi comedie, în teatru sau film, recitaluri de muzică şi poezie, teatru radiofonic sau scenete umoristice de televiziune. Gina Patrichi a realizat roluri de mare complexitate, de compoziţie, cum au fost „Arkadina” din Pescăruşul de Anton Pavlovici Cehov, „Gertrude” din Hamlet, „Cleopatra” din Antoniu şi Cleopatra, „Portia” din Iulius Cezar de William Shakespeare, „Caterina de Médicis” din Elisabeta I de Paul Foster, „Madeleine” din Victimele datoriei de Eugen Ionescu, „Ivona” din Dimineaţă pierdută, spectacol al Cătălinei Buzoianu, după romanul Gabrielei Adameşteanu, „Miţa Baston” din D’ale carnavalului de Ion Luca Caragiale, „Corina” din Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, „Hedda Tesman” din Hedda Gabler de Henrik Ibsen, „Nastasia” din Azilul de noapte de Maxim Gorki, „Andromaca” din Troienele de Euripide ş.a.

După debutul cu rolul „Rozei” din Pădurea spânzuraţilor, în regia lui Liviu Ciulei (1964), a jucat în alte peste 20 de filme, printre care Felix şi Otilia (1972), Trecătoarele iubiri (1974), Rătăcire (1978), Proba de microfon (1980), Saltimbancii (1981), Liniştea din adâncuri (1982), Pe malul stâng al Dunării albastre (1983), Moromeţii (1987), Figuranţii (1987) etc.

A obţinut Premiul ACIN (1983), Premiul ATM (1988) şi Premiul de Excelenţă acordat de UNITER (1994).

„Gina Patrichi n-a fost un produs al Teatrului. Teatrul a fost, parcă, un rezultat mistuitor al fiinţei sale întregi” (Aurel Storin).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012