Guvernul Nicolae Creţulescu (2)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Stema Principatelor Unite 4.png
 
Guvernul Nicolae Creţulescu (2)
Nicolae Creţulescu icon.jpg
Mandat
14 iunie 1865 - 11 februarie 1866
Prim-ministru Nicolae Creţulescu
Coaliţie cuzişti
Index: Guvernele României

Al doilea guvern Nicolae Creţulescu a funcţionat între 14 iunie 1865 - 11 februarie 1866. A fost un cabinet format din partizani ai domnului Alexandru Ioan Cuza.

A fost ultimul cabinet din timpul domniei lui Cuza, puternic marcat de conflictul politic dintre domn şi opoziţie.

Contextul instalării

În urma demisiei cabinetului Bosianu, Nicolae Creţulescu este chemat pentru a doua oară să formeze Consiliul de miniştri. Între timp, Cuza îşi crease deja antipatii în rândul forţelor politice din ţară din cauza stilului autoritar de a guverna.

Astfel, încercarea de conlucra cu un guvern de orice culoare politică se dovedea din ce în ce mai dificilă.

Activitatea guvernamentală

Conflictul politic dintre domn şi opoziţie

Mandatul celui de-al doilea guvern Creţulescu a fost marcat de acutizarea conflictului dintre domn şi opoziţie. Deşi în perioada regimului autoritar domnul a putut să ia acele măsuri necesare operei de modernizare a statului, lovitura de stat a suspendat orice manifestare a spiritului liberal şi însăşi opera de modernizare a societăţii româneşti a fost pusă sub semnul întrebării. În opinia noului val de istorici, Cuza s-a dorit a fi un despot luminat, numai că epoca despotismelor luminate trecuse.

Treptat, societatea românească a intrat în criză, ajungându-se la o gripare a sistemului instituţional. În urma alegerilor din noiembrie 1864 aparatul de stat a fost ocupat numai de oameni favorabili domnului, constituindu-se într-o camarilă, iar opoziţia fiind redusă la tăcere. Chestiunile legate de sfera privată a domnului Cuza au influenţat în mod direct sfera publică. De numele celor numiţi în funcţii administrative importante, precum rudele amantei sale, Maria Obrenovici, se vor lega câteva afaceri de corupţie notorii în epocă. Aceştia vor pune interesele proprii mai presus de interesul naţional.

Treptat, instituţiile statului nu mai funcţionează şi atunci elita politică va recurge la o soluţie radicală pentru a debloca sistemul, deoarece interesul ei era de a participa la modernizarea societăţii româneşti. Prin urmare, era firesc ca opoziţia să se coalizeze împotriva domnului şi a regimului său personal, în pofida faptului că această opoziţie era formată din grupări total opuse pe spectrul politic.

În conjuraţie au fost atraşi şi unii lideri importanţi ai armatei şi ai gărzii personale a domnitorului. „Monstruoasa coaliţie”, compusă din adversarii domnului, este numele dat opoziţiei de presa favorabilă lui Cuza, însă, de fapt, cuprindea tot ce avea mai bun elita românească a epocii.

Spre sfârşitul anului, numărul opozanţilor din Cameră creşte adăugându-se şi foşti colaboratori ai domnului, precum Christian Tell. Doar puţini din foştii colaboratori îi mai rămăseseră loiali domnului, majoritatea adoptând o atitudine neutră faţă de conflictul politic.

La 26 ianuarie 1866, Creţulescu îşi înaintează demisia motivând prin susţinerea tot mai mică pe care o avea în Cameră. După o reflecţie de patru zile, Cuza refuză demisia primului ministru, acceptând numai demisia generalilor Florescu şi Manu, de la Interne, respectiv Război.

Lovitura de stat. Abdicarea lui Cuza

Pentru a înşela vigilenţa poliţiei, este organizată o recepţie în seara zilei de 10/11 februarie 1866, seară în care Cuza cina la palat cu doamna Elena. Din partea unui gazetar, domnului îi este adusă o telegramă prin care era înştiinţat că patru mii de oameni vor năvăli în palat şi îl vor sili să abdice. În acel moment Cuza le cere colonelului Haralambie şi maiorului Lecca, despre care nu ştia că sunt membri ai conjuraţiei, să dubleze paza palatului şi să îl asigure că oraşul este liniştit.

Spre dimineaţă, trupe de artilerie pătrund în palat, unde garda, comandată de maiorul Lecca, îi aştepta. Ofiţerii ce trebuiau să-l aresteze pătrund în apartamentul domnului şi îi înmânează lui Cuza documentul abdicării. Este urcat într-o trăsură şi trimis la locuinţa lui Costache Ciocârlan, apoi, a doua zi, este mutat la Palatul Cotroceni de unde seara va fi obligat să părăsească ţara.

În aceeaşi dimineaţă cabinetul Creţulescu este înlocuit cu un guvern provizoriu format din liderii conjuraţiei.

Componenţa cabinetului

Portofoliu Portret Nume Orientare politică
(cuzişti)
Mandat
Preşedintele
Consiliului de Miniştri
Nicolae Creţulescu icon.jpg Nicolae Creţulescu moderat 14 iunie 1865 - 11 februarie 1866
Ministrul de Interne,
Agricultură şi Lucrări Publice
Ioan Emanoil Florescu.jpg Ion Emanoil Florescu independent 14 iunie 1865 - 30 ianuarie 1866
Nicolae Creţulescu icon.jpg Nicolae Creţulescu moderat 30 ianuarie 1866 - 11 februarie 1866
Ministrul Afacerilor Străine Nicolae Rosetti-Bălănescu.jpg Nicolae Rosetti-Bălănescu independent 14 iunie 1865 - 2 octombrie 1865
Săvel Manu.jpg ad-int. Săvel Manu independent 3 octombrie 1865 - 17 octombrie 1865
Alexandru Papadopol-Calimah.jpg Alexandru Papadopol-Calimah independent 17 octombrie 1865 - 11 februarie 1866
Ministrul de Război Săvel Manu.jpg Săvel Manu independent 14 iunie 1865 - 30 ianuarie 1866
Alexandru Solomon.jpg Alexandru Solomon independent 30 ianuarie 1866 - 11 februarie 1866
Ministrul Finanţelor Nicolae Creţulescu icon.jpg Nicolae Creţulescu moderat 14 iunie 1865 - 30 ianuarie 1866
Replace this image male.png Ioan Oteteleşeanu independent 30 ianuarie 1866 - 11 februarie 1866
Ministrul Justiţiei, Cultelor
şi Instrucţiunii
Replace this image male.png Dimitrie Cariagdi moderat 14 iunie 1865 - 11 februarie 1866
Ministrul Controlului Nicolae Rosetti-Bălănescu.jpg ad-int. Nicolae Rosetti-Bălănescu independent 14 iunie 1865 - 17 iunie 1865
Săvel Manu.jpg ad-int. Săvel Manu independent 17 iunie 1865 - 23 august 1865

Bibliografie

  • Berindei, Dan, Guvernele lui Alexandru Ioan Cuza (1859 - 1866). Liste de miniştri, în „Revista Arhivelor”, II, 1959, 1, pp. 147 - 163
  • Giurescu, Constantin C., Viaţa şi opera lui Cuza Vodă, Bucureşti, Editura Ştiinţifică, 1966
  • Neagoe, Stelian, Oameni politici români, Bucureşti, Editura Machiavelli, 2007
  • Neagoe, Stelian, Istoria guvernelor României de la începuturi - 1859 până în zilele noastre - 1999, ediţia a II-a, Bucureşti, Editura Machiavelli, 1999
  • Nicolescu, Nicolae C., Şefii de stat şi de guvern ai României (1859 - 2003), Bucureşti, Editura Meronia, 2003