György Klapka

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
György Klapka
Replace this image male.png
Alte nume Georg Klapka
Naţionalitate maghiar
Născut 7 aprilie 1820, Timişoara, judeţul Timiş
Decedat 17 mai 1892, Budapesta, Ungaria
Ocupaţie militar, general

György Klapka, uneori Georg Klapka (n. 7 aprilie 1820, Timişoara, judeţul Timiş - d. 17 mai 1892, Budapesta, Ungaria) a fost un general maghiar, unul dintre cei mai mari comandanţi ai armatei maghiare din timpul revoluţiei paşoptiste.

Biografie

A absolvit Academia Militară din Wiener-Neustadt. În 1842 a fost numit locotenent în garda maghiară, iar în 1848 prim-locotenent în Regimentul 12 de graniţă. În acelaşi an a trecut de partea revoluţiei maghiare, fiind trimis în misiune în Transilvania pentru a convinge regimentele de grăniceri secui din armata austriacă să treacă de partea revoluţiei. În septembrie 1848 a fost trimis la Bratislava şi Komarom pentru a conduce întărirea cetăţilor din aceste localităţi. În 1849 a fost numit comandant al armatei maghiare din Ungaria superioară, obţinând în această funcţie victorii importante împotriva trupelor austriece. În urma acestor victorii a fost numit general. După alte succese militare pe care a reuşit să le obţină a fost numit ministru de război al Ungariei. În scurt timp însă a demisionat pentru a lua comanda garnizoanei de la Komarom. Aici a rezistat încă o lună după capitularea armatei ungare în august 1849 la Şiria, judeţul Arad. După ce a reuşit să negocieze cu austriecii condiţii foarte favorabile pentru predarea cetăţii Komarom, a emigrat în Anglia, iar de acolo a plecat în Italia, Elveţia, ajungând mai apoi la Constantinopole.

Peste tot pe unde a umblat a făcut o puternică propagandă în favoarea cauzei maghiare. În 1859 a pregătit o răscoală care trebuia să izbucnească în Ungaria, dar acest plan a eşuat. În 1866 a organizat în Silezia superioară legiunea maghiară, dar aceasta nu a mai avut timp să intre în acţiune. În 1867 s-a întors în Ungaria în urma amnistiei generale şi a fost ales deputat.

Nu a activat prea mult timp pe teren public, retrăgându-se în afaceri pe care le-a derulat la Constantinopole şi în Italia.

Bibliografie

  • Diaconovici, C. - Enciclopedia română publicată din însărcinarea şi sub auspiciile Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, volumul III, 1904, Editura W. Krafft, p. 10