Ioan Alexandru Lapedatu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ioan Alexandru Lapedatu
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 6 iulie 1844, Colun, judeţul Sibiu
Decedat 25 martie 1878, Braşov, judeţul Braşov
Ocupaţie scriitor, poet

Ioan Alexandru Lapedatu (n. 6 iulie 1844, Colun, judeţul Sibiu - d. 25 martie 1878, Braşov, judeţul Braşov) a fost scriitor şi poet român.

Biografie

S-a născut într-o familie de ţărani români transilvăneni. A avut doi fii gemeni, Alexandru I. Lapedatu şi Ion, ambii viitori academicieni.

A studiat la gimnaziul romano-catolic de stat din Sibiu până în anul 1868. Din lipsă de sprijin financiar pentru a-şi putea continua studiile a plecat la Bucureşti. A publicat versuri şi proză în "Familia", "Albina Pindului" şi "Traian". În toamna anului 1868 a fost trimis la studii la Paris de către societatea "Transilvania". A studiat literatura şi filosofia. În urma izbucnirii războiului franco-german în 1870, a plecat la Bruxelles unde şi-a luat doctoratul în anul 1871. Întors în ţară în acelaşi an, devine profesor de filologie clasică la gimnaziul din Braşov, unde va rămâne pâna la moartea sa, survenită la o vârstă tânără.

Între 1877-1878 a înfiinţat şi a condus în Transilvania revista "Albina Carpaţilor".

Bibliografie

  • Diaconovici, C. - Enciclopedia română publicată din însărcinarea şi sub auspiciile Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, volumul III, 1904, Editura W. Krafft, p. 52