Ion Popovici–Bănăţeanu

de la Enciclopedia României

(Redirecționat de la Ion Popovici-Bănăţeanul)
Salt la: navigare, căutare
Ion Popovici-Bănăţeanu
Ion Popovici Banateanu.jpg
Născut 17 aprilie 1869, Lugoj
Decedat 29 august 1893, Lugoj
Ocupaţie nuvelist

Ion Popovici–Bănăţeanu (n. 17 aprilie 1869, Lugoj - d. 29 august 1893, Lugoj), nuvelist, promotor al limbii literare bănăţene. A murit foarte tânăr, însă nu înainte de a se face remarcat de comunitatea literară a vremii.

Biografie

S-a născut într-o familie de meseriaşi, fiu al unui maistru-opincar. A urmat liceul maghiar la Lugoj, liceul român "Andrei Şaguna" de la Braşov, liceul confesional din Beiuş, apoi din nou la Braşov, pentru ca în toamna anului 1890 să treacă la institutul pedagogic şi teologic de la Caransebeş. Înainte terminarea studiilor, a intrat în conflict cu conducerea institutului şi a plecat în 1892 la Bucureşti, pentru a ocupa postul de funcţionar la "Liga pentru Unitatea Culturală a Tuturor Românilor", patronată de Nicolae Iorga. Totodată a intrat în contact cu membrii Junimii şi a fost remarcat de Titu Maiorescu. Acest lucru i-a permis să îşi publice rapid câteva din poeziile şi nuvelele sale în revista Convorbiri literare. În special nuvela sa În lume a atras recunoaşterea calităţilor sale de nuvelist. În scrierile sale Bănăţeanu a descris datinile şi năravurile lugojenilor, într-un grai bănăţean mult mai literar şi mai rafinat. A mai tradus din Ibsen şi Björnson.

La scurt timp de la debutul literar, s-a îmbolnăvit şi a fost nevoit să se întoarcă acasă, în primăvara lui 1893. Vara a petrecut-o la Băile Tuşnad, încercând să-şi recupereze sănătatea, însă fără rezultat. S-a întors acasă unde s-a stins din viaţă la 29 august 1893, la vârsta de numai 24 de ani.

Opera

  • Expediţiunea nordică, Ibsen (traducere a unei piese în 4 acte)
  • Din viaţa meseriaşilor (1909)
  • În lume
  • Darul lui Hristos
  • La fereastră

Colaborări

Aprecierei critice

Referindu-se la "În lume", Titu Maiorescu aprecia că Popovici-Bănăţeanu este "cel mai dibaciu descriitor al datinelor şi năravurilor" lugojenilor. Despre aceeaşi nuvelă George Călinescu observa că "Nota particulară a nuvelei lugojanului Ion Popovici Bănăţeanul, continuator al lui Slavici, cu acelaşi fel de oameni mocniţi, tardivi în desfăşurarea sufletească şi adânc preocupaţi de problema economică, este excesiva timidate a eroilor. Mediul e al opincarilor bănăţeni".

Bibliografie

  • Luchescu, Gheorghe, Lugojul cultural artistic, Timişoara 1975, pp.94-95
  • Lucian Predescu, Encilopedia României, Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 1999, ISBN 973-9399-03-7
  • Academia Republicii Socialiste Române, Dicţionar Enciclopedic Român, volumul III, 1962, p. 825