Ionel Mocioni

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ionel Mocioni
Ionel Mocioni.jpg
Naţionalitate român
Născut 20 martie 1893, Căpâlnaş, Arad
Decedat 1930
Ocupaţie jurist, politician

Ionel Mocioni (n. 20 martie 1893, Căpâlnaş, judeţul Arad – d. 1930), jurist, politician, membru în Marele Sfat Naţional, deputat în primul Parlament al României Mari, prefect al judeţului Severin.

Biografie

Este fratele mai mic al lui Petru Mocioni şi Alexandru junior. S-a născut la casa familiei Mocioni din Căpâlnaş, judeţul Arad, în nordul Banatului. De mic a rămas fără tată şi a crescut sub supravegherea unchiului său, Alexandru Mocioni. Studiile primare le-a făcut la şcoala confesională română ortodoxă din Lugoj, iar cele secundare la Braşov şi Budapesta. După terminarea studiilor secundare a urmat Dreptul la Budapesta.

În timpul primului război mondial a fost înrolat în regimentul I de husari. A executat stagiul militar pe frontul din Bucovina şi Galiţia, având grad de stegar. La finele războiului se găseşte înapoi la locurile natale, implicat în demersurile pentru Marea Unire. La Arad se alătură Consiliului Naţional, ia parte la consfătuiri, iar după eşuarea tratativelor cu Oszkar Iaszi este trimis într-o delegaţie care prezintă un memoriu Conferinţei de Pace de la Paris. La 1 decembrie 1918 ia parte la Marea Adunare naţională de la Alba Iulia, ca membru reprezentant al Banatului în Marele Sfat Naţional Român care a proclamat Unirea.

Prin decretul din 21 ianuarie 1919 este numit de către Consiliul Dirigent din Sibiu în funcţia de membru al Comisiei care a reprezentat Ardealul, Banatul şi Crişana la Conferinţa de Pace. După unirea Banatului cu România a lucrat ca secretar pe lângă Gheorghe Dobrin, primul prefect român al judeţului Caraş-Severin. Apoi va fi pentru scurt timp deputat în Parlamentul României întregite. După dizolvarea acestuia, este numit prin decret regal în corpul diplomatic al ţării cu grad de secretar de legaţie. A lucrat puţin timp în această calitate, deoarece împrejurări de ordin familial l-au rechemat la gospodăria de la Căpâlnaş.

Pentru că era membru al Partidului Naţional Ţărănesc, odată cu venirea acestuia la putere în 1928, Ionel Mocioni a fost numit prefect al judeţului Severin, cu sediul la Lugoj. Timp de doi ani cât a activat în această funcţie a adus numeroase contribuţii la ridicarea judeţului, organizând orfelinatul şi spitalul judeţean, a sprijinit şcolile, bisericile şi instituţiile culturale, de multe ori cu averea sa proprie. Activitatea i-a fost curmată de moartea subită în anul 1930.

Bibliografie

  • Botiş, Teodor, Monografia familiei Mocioni, Bucureşti 1939, reeditare Editura Mirton, Timişoara, 2003