Iosif Berman

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Iosif Berman
Iosif Berman.jpg
Iosif Berman
Naţionalitate român
Născut 1892, Burdujeni, Suceava
Decedat 1941
Ocupaţie fotograf, fotoreporter

Iosif Berman (n. Burdujeni, judeţul Suceava, 1892 - d. 1941), fotograf, unul dintre primii fotoreporteri români.

Biografie

Fiu al unui negustor evreu care luptase în războiul de independenţă şi primise cetăţenia română, Berman a deprins arta fotografiei la Suceava. A debutat la Gazeta ilustrată, unde a participat la un concurs pentru fotograf, pe care l-a câştigat. La scurt timp, el s-a făcut remarcat şi a început să colaboreze cu o serie de ziare importante, precum Adevărul şi Dimineaţa.

În timpul primului război mondial lucrează ca fotograf, iar după război, ajunge la Petersburg, unde se căsătoreşte. Datorită revoluţiei ruse, este nevoit să părăsească Rusia şi se stabileşte la Constantinopol. De aici colaborează cu mai multe ziare româneşti şi străine, pentru care furnizează fotografii şi fotoreportaje. Fotografiile sale apăreau, pe lângă cele două ziare la care s-a consacrat, şi în România ilustrată, Ilustraţiunea română, Realitatea ilustrată, Cuvântul liber, L'independance roumaine, The National Geographic Magazine, etc.

Ţărani români citind ziarul Dimineaţa

Deosebit de valoroasă este colaborarea lui Berman cu Institutul de Sociologie a lui Dimitrie Gusti. El a fost autorul marii majorităţi a fotografiilor de la anchetele monografice conduse de sociologii români în satele româneşti. Datorită lui, au fost imortalizate aspecte unice ale satului românesc interbelic.

În timpul guvernării de dreapta şi în special după adoptarea legii antievreieşti din 1940, Berman are de suferit, îi sunt confiscate bunurile, studioul îi este închis. În ciuda acestor obstacole, el continuă să profeseze. Îşi deschide un alt atelier şi continuă să trimită fotografii pentru New York Times şi pentru reviste londoneze. Colabora şi cu Associated Press sau Scandinavian Newspaper Press.

A murit în 1941, la vârsta de 49 de ani. În memoria sa, Sindicatul Ziariştilor din Bucureşti a instituit în 1946, premiul pentru fotoreportaj „Iosif Berman”.

Bibliografie

  • Petcu, Marian, Istoria jurnalismului şi a publicităţii în România, Polirom, Iaşi, 2007, ISBN 978-973-46-0794-5 pp. 89-90

Legături externe