Iuliu Moldovan

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Iuliu Moldovan
Replace this image male.png
Născut 15 iulie 1882, Bogata, Mureş
Decedat 19 iulie 1966, Cluj-Napoca
Ocupaţie scriitor
Sigla Academiei Romane.png
Membru corespondent
al Academiei Române
Ales 10 iunie 1920

Iuliu Moldovan (n. 15 iulie 1882, Bogata, Mureş - d. 19 iulie 1966, Cluj-Napoca) a fost un medic igienist, membru corespondent al Academiei Române (1920), profesor universitar la Cluj, fondatorul şcolii de Igienă şi Sănătate publică din Cluj.

Biografie

Demnitar în Consiliul Dirigent al Ardealului, membru al Comitetului Judeţean Cluj al PNŢ, director al asociaţiei ASTRA (1932-1947), a fost pentru o perioadă subsecretar de stat la Ministerul Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale. Deputat, apoi senator, în timpul guvernării PNŢ a deţinut funcţia de ministru al Sănătăţii. A făcut parte din Comitetul Central al Ligii Antirevizioniste Române, alături de Stelian Popescu, Dinu Brătianu, Silviu Dragomir, Octavian Goga şi alţii.

Absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj. Din 1919 a activat ca profesor universitar la Facultatea de Medicină din Cluj, până în 1 septembrie 1947, când a fost pensionat forţat.

A avut o activitate susţinută în educarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de igienă a populaţiei din Transilvania. A promovat, prin evenimentele organizate de el sau la care a luat parte, necesitatea practicării exerciţilor fizice, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

În calitate de director al „Astrei” a susţinut organizarea şi dezvoltarea „Şoimilor Carpaţilor” - secţia cultural-sportivă a „Astrei” - şi pe profesorul acestei secţii, Iuliu Haţieganu.

A fost arestat în 5/6 mai 1950, în „lotul demnitarilor”, şi a fost internat la Sighet fără a fi judecat pentru 24 luni. Ulterior a primit o pedeapsă majorată cu 60 luni. În timpul detenţiei a fost grav bolnav, dar a fost privat de tratament. Cu toate acestea a supravieţuit şi a fost eliberat din penitenciar la 5 iulie 1955. Începând cu 7 martie 1957, Securitatea din Cluj a început urmărirea informativă asupra lui Iuliu Moldovan, pentru a vedea „dacă desfăşoară activitate duşmănoasă”. Deoarece suspiciunile nu s-au confirmat, supravegherea a încetat la 23 mai 1961.[1]

Bibliografie

  • *** Enciclopedia Educaţiei fizice şi sportului din România, vol. III Bucureşti, Editura Aramis, 2002

Note

  1. http://ums.uab.ro/publicatii/colectia_auash/annales_9/20%20lplesa.pdf