Juniu Eliseu Armatu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Juniu Eliseu Armatu
Replace this image male.png
Născut  ?
Decedat  ?
Ocupaţie revoluţionar

Ilisie Rusu alias Juniu Eliseu Armatu (n. ? - d. ?), a fost un revoluţionar paşoptist ardelean, prefect al Legiunii Erbacina.

Biografie

Nu se ştie când s-a născut şi când a murit Ilisie Rusu. Se cunoaşte doar faptul că s-a născut într-un sat din centrul Transilvaniei.

La o vârstă tânără, a plecat în Muntenia, unde a lucrat ca şi specialist în agricultură.

În anul 1848, la aflarea veştii că a început revoluţia şi în Transilvania, s-a întors în provincia natală, unde alături de Simion Bărnuţiu, a contribuit la organizarea primei adunări de la Blaj, care a avut loc la 18/30 aprilie 1848. Împreună cu Aron Pumnul, a mobilizat populaţia din Valea Secaşului, pentru ca această să participe la prima adunare de la Blaj. După cum au obişnuit mulţi revoluţionari paşoptişti români din Transilvania, Ilisie Rusu şi-a latinizat numele, luându-l pe cel de Juniu Eliseu Armatu, cu care va rămâne în istorie.

Toate aceste realizări i-au favorizat numirea ca tribun în oastea revoluţionară, la Sighişoara, iar mai apoi numirea ca prefect al Legiunii Erbacina, formată din ţărani români. Această legiune a avut sediul la Boarta, pe Valea Hârtibaciului. A condus Legiunea Erbacina în operaţii în zona Odorhei, împotriva secuilor care se declaseră de partea revoluţiei maghiare.

Pe lângă implicarea sa politică şi în operaţiuni militare, J. E. Armatu a propus renunţarea de către români la numele şi prenumele care le-au fost maghiarizate şi revenirea la forma românească iniţială a acestora.

După a doua Mare Adunare Naţională de la Blaj, ţinută la 3/15 mai 1848, J. E. Armatu a fost chemat la Bucureşti, pentru a face parte din Comisia de Propagandă, condusă de revoluţionarul muntean Nicolae Bălcescu. Făcând parte din această comisie, el a străbătut ţinutul Prahovei pentru a mobiliza populaţia, cu scopul de a o determina să participe la revoluţia din Ţara Românească.

Întors din nou în Transilvania, J. E. Armatu va mai participa la câteva întruniri politice ale tineretului revoluţionar român din această provincie. Astfel, a participat alături de Avram Iancu la consfătuirea ţinută în satul Tiur, iar împreună cu Alexandru Papiu-Ilarian şi Ioan Buteanu, la consfătuirea seminariştilor din Blaj. Mai mult, el a desfăşurat o activitate importantă pe lângă Comitetul Naţional Român Permanent din Sibiu.

După terminarea revoluţiei paşoptiste din Transilvania, Juliu Eliseu Armatu a plecat din nou în Ţara Românească.

Bibliografie

  • Borda, Valentin, Dutcă, Viorica, Rus, Traian - Avram Iancu şi prefecţii săi, Casa de editură Petru Maior, Târgu Mureş, 1997. ISBN 973-97703-7-1

Legături externe