Legiunea de Câmpie

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Legiunea de Câmpie a fost una dintre legiunile româneşti înfiinţate în timpul revoluţiei paşoptiste din Transilvania. Ea s-a înfiinţat pe baza deciziei luată de către Comitetului Naţional Român la Marea Adunare Naţională din 3/15 mai 1848 de la Blaj. S-a constituit de facto numai din data de 17 octombrie 1848, după ce planurile Comitetului Naţional Român au fost aprobate de comandamentul militar austriac (General Komando) de la Sibiu.

Legiunea a fost comandată în perioada octombrie-decembrie 1848 de prefectul Florian Micaş, iar de la 11 decembrie 1848 comanda a fost preluată de prefectul Nicolae Vlăduţiu. Aceasta şi-a păstrat funcţia până la sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie 1849, când legiunea s-a autodizolvat din cauza presiunii mari a trupelor maghiare şi a faptului că nu avea dotarea necesară cu armament pentru a face faţă luptelor în câmp deschis.

Aria de recrutare a legiunii a cuprins 91 sau 92 de sate, împărţite administrativ în 8 tribunate. Componenţa tribunatelor a fost următoarea:

  • Tribunatul I: Luduş, Bogata, Dătăşeni, Lechinţa de Mureş, Iclandu Mare, Căpuşul de Câmpie, Chimitelnic, Budiu (azi Papiu Ilarian), Sânger, Bărboşi.
  • Tribunatul II: Oarba de Mureş, Dileul Nou, Dileul Vechi, Sânmărghita, Oroiul de Câmpie, Oroiul Secuiesc, Şăuşa, Petea, Vaideiu, Iclandu Mic.
  • Tribunatul III: Moreşti, Sântioana de Mureş, Nazna, Miceşti, Sâncraiu de Mureş, Cornăţel, Pănet, Hărţău, Mădăras, Band, Ţiptelnic, Berghia.
  • Tribunatul IV: Podeni, Remetea, Sântana de Mureş, Curteni, Bărdeşti, Voiniceni, Porumbeni, Ceuaşul de Câmpie, Câmpeniţa, Herghelia, Culpiu, Şincai, Lechincioara, Săbed, Bozed.
  • Tribunatul V: Râciu, Pogăceaua, Şăulia, Leordeni, Grebenişul de Câmpie, Zaul de Câmpie, Miheşul de Câmpie, Răzoare, Balda, Sărmaş, Sărmăşel.
  • Tribunatul VI: Soporul de Câmpie, Frata, Aruncuta, Berchieşu, Crişeni, Mociu, Suatu de Jos, Suatu de Sus, Sâmboleni, Cămăraş, Năoiu, Vişinelu.
  • Tribunatul VII: Tuşinu, Dâmbu, Sânpetrul de Câmpie, Sângiorgiul de Câmpie, Sânmărtinul de Câmpie, Ulieş, Urmeniş, Silvaşul de Câmpie, Ţăgşoru, Ţagu.
  • Tribunatul VIII: Şopteriu, Delureni, Visuia, Fântâniţa, Aluniş, Sânmihaiul de Câmpie, Sălcuţa, Zoreni, Budeşti, Cătina.

Bibliografie

  • Baciu, Petre - Prefectul Câmpiei ardelene, Editura Litera, Bucureşti, 1977