Mahumed Cherainia

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Mahumed Cherainia
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Decedat 14 octombrie 1918, Slobozia
Cauză deces împuşcat
Ocupaţie prinţ şi medic algerian, infanterist
Monumentul prinţului Mahumed Cherainia

Mahumed Cherainia (n. ? — d. 14 octombrie 1918 Slobozia) prinţ şi medic algerian, infanterist în Regimentul 9 Tiraliori algerieni în timpul Primului Război Mondial.

În timpul Primului Război Mondial a fost capturat de către germani şi internat în lagărul de prizonieri din Slobozia. Aici a acordat asistenţă medicală prizonierilor şi, sub supraveghere, cetăţenilor din comună. În noaptea de 14 octombrie Cherainia a fost chemat de urgenţă, în secret, la capul unui bolnav din Slobozia. Deşi risca pedeapsa cu moartea, medicul a plecat înspre bolnav. Pe drum a fost surprins de o patrulă germană şi somat să se oprească. Conştient că singura sa şansă era să fugă şi să se întoarcă nevăzut în lagăr, Cherainia nu s-a supus. A murit secerat de gloanţele patrulei.

Pe locul unde a murit a fost ridicat un monument cu simbolul Algeriei, semiluna şi steaua în cinci colţuri, şi următorul text în limbile franceză şi română: „Aici a fost împuşcat de germani, la 14 oct. 1918, principele arab Cherainia Mahumed din Reg. 9 Tiraliori algerieni, victima devotamentului său pentru Franţa şi cauza aliaţilor”. Monumentul a fost ridicat în perioada interbelică de către Societatea „Mormintele Eroilor căzuţi în Răsboiu”. Prinţul se află înmormântat în cimitirul eroilor din Slobozia, amenajat în 1932. În memoria acestuia, în cimitir a fost ridicat un obelisc pe care sunt montate două plăci de marmură, cu următorul text în limbile română şi franceză: „Aici odihneşte prinţul algerian Cherainia Mahumed, din Reg. 9 Tiraliori, mort la 14 oct. 1918”.