Maria Golescu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Maria Golescu (n. 1897, Bucureşti – d. 1987, Eastbourne, Marea Britanie). Feministă, deţinut politic.

Biografie

Descendentă a unei familii româneşti de renume, fiica Zoei Golescu, a urmat clasele primare şi liceale cu profesori particulari, iar pe cele universitare la Universitatea din Bucureşti, cu istorici de prestigiu ca Vasile Pârvan şi Dimitrie Onciul.

Prietenă cu membrii familiei regale, devine o fină observatoare a vieţii politice din România interbelică, având un talent deosebit în schiţarea unor portrete ale oamenilor politici, descrierea unor întruniri politice sau culturale, conferinţe, printre care şi întrunirea feministă de la Fundaţia Carol din 1920, una dintre primele de acest fel din România.

Arestată în 1949, este judecată împreună cu un lot de 27 personalităţi, printre care Nicolae Mavrocordat, Radu Cioculescu, Ştefan Neniţescu, Magdalena Cancicov şi N. Iuca, şi condamnată la 14 ani de închisoare. Este închisă împreună cu Maria ­Antonescu, Arlette Coposu, Liuba ­Chişinevschi, Constanţa ­Crăciun, Tinca Stoica, Elisabeta ­Rizea, Niculina Mihalache, soţia liderului ţărănist Ion Mihalache, soţii de miniştri, avocate, doctoriţe şi călugăriţe.

Eliberată în 1961, părăseşte ţara cu ajutor britanic, împreună cu mama ei, Zoe Golescu, după ce, conform relatărilor generalului Pacepa, au fost plătiţi 4 200 dolari statului român. A trăit până la sfârşitul vieţii la Eastbourne, în Marea Britanie.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012