Maria Holban

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Maria Holban
Replace this image female.png
Născută 30 mai 1901, Bucureşti
Decedată 18 martie 1991, Bucureşti
Ocupaţie istoric, traducătoare
Sigla Academiei Romane.png
Membru corespondent
al Academiei Române
Ales 13 noiembrie 1990

Maria Holban (n. 30 mai 1901, Bucureşti – d. 18 martie 1991, Bucureşti), istoric, traducătoare.

Biografie

Fiica generalului Ştefan Holban, ataşat militar la Petersburg, guvernator al Budapestei, ministru de război în guvernul Take Ionescu. După ce obţine licenţele în Drept şi Litere, la Universitatea din Bucureşti, urmează trei stagii de pregătire la Paris, în 1929, 1936 - 1938 şi 1939. Lucrarea de doctorat, Quelques aspects inconnus de la Préréforme française, pregătită cu Nicolae Iorga, a fost susţinută la 17 mai 1939. Specializare în paleografie latină şi limba textelor la École des Chartes din Paris.

A studiat medievistica occidentală, publicând sau studiind documentele originale. A predat cursuri de paleografie latină şi franceză şi a tradus cântece populare româneşti şi poeţi români, în limba franceză, precum şi străini, în limba română. Interesată cu predilecţie de secolul al XVI-lea sau de heraldică, publică mai multe studii în «Revue historique du Sud-Est européene». Opera sa cuprinde mai multe studii despre Francisc I, Erasmus de Rotterdam, Louise de Savoia, Margareta de Navarra, Lefèvre d’ Étaples, Jean Thenaud, François de Moulins de Rochefort, sau traduceri, cum a fost monumentala lucrare a lui Jacques Le Goff, Civilizaţia Occidentului Medieval.

Angajată, din 1949, la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, colaborează la pregătirea marilor colecţii de documente, Documente privind istoria României şi Călători străini despre Ţările Române. Membru corespondent al Academiei Române (13 noiembrie 1990).

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.) - Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.