Max Auschnitt

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Max Auschnitt
Max Ausnit.jpeg
Născut 14 februarie 1888, Galaţi
Decedat 1959, SUA
Ocupaţie industriaş

Max Auschnitt (numit şi Auschnit, Auşnit) (14 februarie 1888, Galaţi - d. 1959, SUA) a fost un mare industriaş român, administrator delegat al Uzinelor de Fier şi Domeniile Reşiţa (U.D.R.), cea mai mare societate pe acţiuni care a existat în România înainte de instaurarea regimului comunist.

Biografie

A absolvit Academia de înalte studii comerciale şi de export din Viena, a fost preşedinte al Asociaţiei generale de Industrie din Banat, vicepreşedinte Uniunii Generale a Industriaşilor din România şi senator al Camerei de Comerţ şi Industrie din Galaţi.

Max Auschnitt a condus U.D.R. cu succes, aceasta având cel mai mare capital social din România (1 miliard lei), cea mai mare cifră de afaceri, cei mai mulţi angajaţi - 16 669 în anul 1938, respectiv, 22 892 în 1948. Împreună cu fratele său Edgar deţinea societatea Titan-Nădrag-Călan cu peste 4.900 angajaţi în 1938. A făcut parte din conducerea unor numeroase companii străine din Viena, Monaco şi companii româneşti precum Societatea Română de Telefoane, Banca Chrissoveloni etc.

Bibliografie