Mihăilă Gritta

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Mihăilă Gritta
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 1762, ?
Decedat 1837, Roşia Montană, judeţul Alba
Ocupaţie proprietar de mină, ctitor de şcoli şi biserici
Religie ortodoxă
Căsătorit cu Rafila
Copii George
Iustina sau Iustin ?

Mihăilă Gritta (n. 1762, ? - d. 1837, Roşia Montană, judeţul Alba) a fost miner, proprietar de mină, ctitor de biserici şi şcoli.

Originea şi familia

Nu se ştie de unde a venit Mihăilă Gritta la Roşia Montană.

A fost căsătorit cu Rafila şi a avut cel puţin un copil cu aceasta. Fiul cunoscut al lor s-a numit George. În funcţie de persoana care a alcătuit arborele genealogic pornind de la Mihăilă, mai apare un copil al acestuia: Iustina după un autor, Iustinian după alt autor.

Viaţa

Mihăilă a devenit proprietar de mină la Roşia Montană şi a exploatat aurul din aceasta. Se estimează că Mihăilă Gritta a extras din mina sa cca 1.700 kg aur. Cu banii obţinuţi pe acest aur, el a ridicat şapte biserici ortodoxe şi şapte şcoli confesionale pe teritoriul Munţilor Apuseni.

Doar cinci dintre bisericile ridicate de Mihăilă Gritta au mai putut fi identificate în zilele noastre:

Despre celelalte două biserici construite de Mihăilă Gritta nu se cunosc încă date din arhive sau de pe teren, dar se presupune că ele ar fi bisericile din Cărpiniş, Vârtop, Ciuruleasa, judeţul Alba, ori din Ardeu, judeţul Hunedoara.

Dintre şcolile confesionale pe care le-a ridicat, se ştie că una dintre ele a fost construită din lemn, lângă biserica din Mogoş, judeţul Alba. Această şcoală nu s-a păstrat în timp. Se presupune că o altă şcoală confesională ridicată de Gritta a fost cea din localitatea Gelmar, judeţul Hunedoara, lângă biserica pe care tot el a ctitorit-o.

Bibliografie

  • Sîntimbrean, Aurel; Bedelean, Horea; Bedelean, Aura - Aurul şi argintul Roşiei Montane, Editura ALTIP, Alba Iulia, 2006 ISBN (10): 973-117-001-4 ISBN (13): 978-973-117-001-5