Mlaştina Iezerul Mare

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Mlaştina Iezerul Mare
Categoria a IV-a IUCN (rezervaţie naturală)
Veratrum album 2.jpg
Bozăţel (Veratrum album), specie floristică semnalată în arealul rezervaţiei naturale
Informaţii generale
Poziţie Actual Maramures county CoA.png Judeţul Maramureş
Oraş apropiat Sighetu Marmaţiei
Coordonate 47° 48‘ 28“ N 23° 49‘ 32” N
Suprafaţă 5 ha
Înfiinţare 1994, declarat în 2000
Administrator Ministerul Mediului şi Pădurilor
Vezi şi Arii protejate în judeţul Maramureş

Mlaștina Iezerul Mare este o rezervație naturală de tip floristic și faunistic, situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Desești.

Localizare

Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Maramureș la o altitudine de 1.014 m. în Munții Igniș (grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei ce aparțin de lanțul muntos al Carpaților Orientali), pe teritoriul nord-vestic al satului Hărniceşti, în apropierea drumului național (DN18) care leagă municipiul Baia Mare de Sighetu Marmaţiei[1].

Descriere

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000[2] (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - arii protejate) și se întinde pe o suprafață de 5 hectare[3]. Mlaștina Iezerul Mare se suprapune sitului Natura 2000 - Igniș[4].

Aria protejată reprezintă un ochi de apă drenat de pâraiele Valea Zăvoare și Valea Cheii (zonă umedă) înconjurat de mlaștini oligotrofe, ce adăpostește o vegetație (relicte glaciare) diversificată specifică turbăriilor, constituită din specii de: ligularia (Ligularia sibirica), iarbă albastră (Molinia coerulea), ruin (Succisa pratensis), târsă (Deschampsia cespitosa), vuitoare (Empetrum nigrum), rogojel (Carex brizoides), ruginare (Andromeda polifolia), bumbăcăriță (Eriophorum vaginatum), coada racului (Potentilla erecta), merișor (Vaccinium vitis-idaea), bozățel (Veratrum album) și o faună reprezentată de o gamă variată de mamifere, păsări și reptile[5].

Atracții turistice

Biserica de lemn din Deseşti

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

  • Biserica de lemn cu hramul „Sf. Paraschiva” din satul Desești. Lăcaşul de cult a fost construit în secolul al XVIII-lea și este inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO împreună cu alte șapte biserici din județul Maramureș.
  • Rezervația naturală "Creasta Cocoşului" (50 ha)
  • Aria protejată “Cheile Tătarului” (15 ha)
  • Munții Igniș

Vezi şi

Note

  1. ProtectedPlanet.net - Mlaștina Iezerul Mare - delimitarea ariei protejate; accesat la 16 iulie 2013
  2. Legea Nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000, accesat la 16 iulie 2013
  3. Apmmm.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș; accesat la 16 iulie 2013
  4. Natura2000.ignis.apmmm.ro - Biodiversitatea în România - Igniș; accesat la 16 iulie 2013
  5. Apmmm.anpm.ro - Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș; accesat la 16 iulie 2013