Monumentul Soldatul român din Satu Mare

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Monumentul Soldatul român, azi dispărut, a fost un monument dedicat eroilor români din timpul Primului Război Mondial, ridicat în municipiul Satu Mare, judeţul Satu Mare.

A fost inaugurat la data de 1 decembrie 1922, în Piaţa Victoriei (azi Piaţa Libertăţii), pe locul unde în zilele noastre există o troiţă. Monumentul, flancat de două tunuri de epocă, reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica, simbolizând dorinţa fermă de eliberare de sub jugul străin, preferând sacrificiul suprem decât asuprirea. Realizarea acestei opere s-a datorat unui comitet de iniţiativă condus de generalul Butunoiu, fiind executată de sculptorul Tudor.

Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele "Mărăşeşti" (deasupra) şi "Tisa" (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv anul 1919.

Pe soclu, pe partea laterală, au fost gravate versurile din poezia "Mircea şi solii", de Dimitrie Bolintineanu: "Viitor de aur/ Ţara noastră are/ Şi prevăd prin secoli/ A ei înălţare".

Sătmărenii au cunoscut acest monument sub denumirea de "Statuia eroului necunoscut". În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei, probabil în urma deschiderii Bulevardului Eliberării.

Această operă de artă a dispărut fără urmă după anul 1940, după ce Ardealul de nord-vest a fost cedat Ungariei, în urma Diktatului de la Viena din vara aceluiaşi an.

Bibligrafie

  • Comisia Română de istorie militară, filiala Bihor - Pietre de hotar, vol. 6, 2006, Editura TipoMC, Oradea.