Monumentul eroilor de la Târnăveni

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Monumentul eroilor de la Târnăveni, judeţul Mureş, este un ansamblu comemorativ dedicat ostaşilor români care au murit în această localitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El se află în oraşul Târnăveni, pe partea dreaptă a şoselei care intră în localitate dinspre oraşul Iernut, judeţul Mureş.

În timpul luptelor armatei române pentru eliberarea Transilvaniei, din lunile septembrie şi octombrie 1944, împotriva forţelor germano-maghiare au căzut în luptă şi au fost îngropaţi în oraşul Târnăveni, judeţul Mureş, un număr de 477 militari români. Ofiţerii şi soldaţii români morţi la datorie au fost îngropaţi iniţial în mai multe locuri din localitate, întâmplător şi după cum au permis condiţiile din zilele războiului. Au fost identificate trei cimitire în care fuseseră înmormântaţi eroii români: în grădina spitalului (230 eroi), pe strada 30 Decembrie şi pe strada Bradului. Cimitirul eroilor din grădina spitalului era ameninţat de ape, râul Târnava Mică inundându-l de câteva ori.

Pentru a se proteja mai bine mormintele eroilor români, Consiliul popular orăşenesc Târnăveni a decis ca serviciul său de arhitectură şi sistematizare să concentreze osemintele tuturor ostaşilor căzuţi pe raza localităţii într-un singur cimitir militar.

La data de 8 mai 1976 toate rămăşiţele pământeşti ale ostaşilor români au fost strămutate în noul cimitir al eroilor, situat pe partea dreaptă a şoselei care intră în oraş dinspre Iernut. Noul cimitir al eroilor cuprindea 80 morminte individuale, ale eroilor cunoscuţi, şi un cavou comun pentru cei 397 eroi necunoscuţi.

În vara anului 1984 s-a executat şi s-a ridicat monumentul eroilor de către Victor Cristea. Monumentul este alcătuit dintr-un obelisc, ridicat pe un soclu. În spatele acestuia, pe un zid, sunt puse plăci de marmură pe care sunt scrise numele celor 80 eroi cunoscuţi. Întregul monument poartă inscripţia "Veşnică glorie eroilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea şi independenţa patriei - septembrie-octombrie 1944".

Bibliografie

  • Ploeşteanu, Grigore, dr., Suciu, Vasile T., Lădariu, Lazăr - Epopeea de pe Mureş, Documentele continuităţii, Revista Vatra, Biblioteca de Istorie, Târgu Mureş, 1985