Neculai Asandei

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Neculai Asandei
Replace this image male.png
Naţionalitate român
Născut 21 iunie 1928, Timişeşti, judeţul Neamţ
Decedat 15 februarie 1999, Iaşi, judeţul Iaşi
Ocupaţie inginer
Sigla Academiei Romane.png
Membru corespondent
al Academiei Române
Ales 18 noiembrie 1991

Neculai Asandei (n. 21 iunie 1928, Timişeşti, judeţul Neamţ - d. 15 februarie 1999, Iaşi, judeţul Iaşi) a fost inginer chimist, membru corespondent al Academiei Române.

Biografie

A absolvit liceul la Iaşi, după care a urmat cursurile Facultăţii de Chimie Industrială din acelaşi oraş. A obţinut doctoratul în anul 1959. A urcat pe scara ierarhică până la gradul de profesor universitar, în cei 45 ani de activitate ai săi la Institutul Politehnic "Gheorghe Asachi" din Iaşi. A lucrat şi ca şef de sector, apoi consilier ştiinţific la Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" din Iaşi.

A fost "visiting profesor" la Academia de Ştiinţe a Cehoslovaciei, la Academia de Ştiinţe a Chinei, profesor asociat la Institutul de Celuloză, Hârtie şi Derivaţi din Havana.

A publicat peste 200 lucrări de specialitate în ţară şi străinătate, manuale, brevete de invenţie, a coordonat peste 45 programe de cercetare.

A fost membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru fondator al Asociaţiei Specialiştilor din Domeniul Ingineriei Celulozei şi Hârtiei, membru al Asociaţiei Chimiştilor din România, membru al Uniunii Internaţionale de Chimie Pură şi Aplicată.

Academia Română l-a ales membru corespondent la 18 decembrie 1991.