Nicolae Ilieşiu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Nicolae Ilieşiu
Replace this image male.png
Născut 28 septembrie 1890, Ţebea, judeţul Hunedoara
Decedat 5 mai 1963, Timişoara
Ocupaţie istoric, politician

Nicolae Ilieşiu (n. 28 septembrie 1890, Ţebea, Hunedoara - d. 5 mai 1963, Timişoara), istoric, publicist, om politic.

Biografie

S-a născut la Ţebea la 28 septembrie 1890. A făcut liceul la Brad şi Braşov, apoi a urmat studiile teologice la Arad. De aici a trecut în domeniul dreptului, urmând cursurile facultăţii de profil de la Universitatea din Cluj. Aici şi-a luat doctoratul în drept. După finalizarea studiilor, a renunţat la misiunea preoţească şi s-a stabilit în Banat pentru a preda istoria şi geografia la liceul C.D. Loga din Timişoara. S-a dedicat Banatului atât pe plan politic cât şi profesional.

Membru al Partidului Naţional Ţărănesc, s-a implicat în politică şi a fost ales deputat şi senator în perioada 1928 - 1933. În perioada interbelică a activat ca gazetar, publicând editoriale politice şi în paralel articole cultural-istorice. Între 1934 - 1938 a condus gazeta Banatul, apoi Voinţa Banatului şi în fine ziarul Dacia între 1939 - 1943. În acesta din urmă, el îşi exprimă opinii politice de extremă dreaptă, împotriva comunismului şi a bolşevismului.

Ca istoric, a avut două realizări importante: a întocmit o Monografie istorică a Timişoarei şi a conceput un plan de a realiza o operă amplă istoriografică dedicată Banatului, o enciclopedie care să cuprindă monografiile tuturor comunelor din Banat. În acest scop a realizat un chestionar standard pe care l-a distribuit în teritoriu şi în baza căruia a întocmit un fel de fişe, scurte monografii ale localităţilor bănăţene care au contribuit mai târziu la păstrarea şi cunoaşterea istoriei locale. După moartea sa, manuscrisele au fost achiziţionate de Muzeul Banatului. În 2011, prima parte a acestor manuscrise, dedicate judeţului Caraş, a fost publicată de istoricul bănăţean Dumitru Ţeicu.

Opera

  • Timişoara. Monografie istorică, Timişoara, 1943
  • Monografia istorică a Banatului. Judeţul Caraş, 2011

Bibliografie

  • Ciobanu, Tiberiu, Istoria Timişoarei în Monografia lui Nicolae Ilieşiu (1860 - 1963), în Revista Agero Stuttgart, [1]
  • Ţeicu, Dumitru, Destinul unei opere neterminate, în introducere la Ilieşiu, Nicolae, Monografia istorică a Banatului, Editura Mica Valahie, Bucureşti, 2011