Nicolae Popescu (pictor)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Nicolae Popescu
Replace this image male.png
Născut 6 octombrie 1836, Zorlenţu Mare, judeţul Caraş-Severin
Decedat 24 decembrie 1877, Lugoj, judeţul Timiş
Ocupaţie pictor

Nicolae Popescu (n. 6 octombrie 1836, Zorlenţu Mare, judeţul Caraş-Severin - d. 24 decembrie 1877, Lugoj), pictor bănăţean.

Biografie

Născut la 6 octombrie 1836 în familia unor agricultori din localitatea bănăţeană Zorlenţu Mare, Nicolae Popescu şi-a perfecţionat studiile în arta picturii la Budapesta. Nu se cunosc date despre activitatea sa în ateliere de pictură renumite, dar se ştie că la 1860 era deja înscris la Academia de Arte Frumoase din Viena. În capitala austriacă a studiat până în 1864, după care şi-a propus să plece într-o călătorie de studii la Roma. Între timp el a executat la Oradea primele sale portrete de bărbaţi şi, făcându-se cunoscut, a ajuns să primească o bursă de studii din partea familiei lui Anton Mocioni.

Perioada de studii în Italia nu a durat foarte mult. Era solicitat în ţară să execute icoane şi picturi de biserici. S-a reîntors în 1867 pentru a executa o astfel de comandă, după care a primit numeroase alte comenzi de la biserici bănăţene, pe care le-a executat fie în străinătate, fie în ţară.

În 1870-1872 a pictat biserica din Seleuş (azi în Banatul sârbesc). Doi ani mai târziu a fost chemat să picteze biserica din Târgu Jiu. Această lucrare a executat-o împreună cu pictorul Zaharia Achimescu din Caransebeş, până în primăvara anului 1875. În 1876 a mai pictat biserica din Pesac şi diferite lucrări de pictură pentru bisericile din Lugoj, Oraviţa, Şoimoş şi Sâmbăteni.

În anul 1876 el s-a stabilit cu familia la Lugoj. Şi-a propus să înfiinţeze o Academie de Arte Frumoase pentru Banat, însă planurile sale au fost întrerupte de moartea subită, petrecută la 24 decembrie 1877. Este înhumat în cimitirul ortodox din Lugoj.

Bibliografie

  • Luchescu, Gheorghe, Din galeria personalităţilor timişene, Editura „Dacia Europa Nova”, 1996