Ordinul Mihai Viteazul

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Ordinul Mihai Viteazul este cea mai înaltă distincţie militară românească.

A fost instituită de regele Ferdinand I în anul 1916 pentru a răsplăti faptele de eroism în luptă. Se acordă numai ofiţerilor. Ordinul a fost instituit prin Legea din 21 decembrie 1916, publicată în Monitorul Oficial numărul 223 din 25 decembrie 1916.

Există trei clase ale acestui ordin: clasa I, a II-a şi a III-a. Numărul membrilor acestui ordin este nelimitat.

În anul 1938 încă nu exista un regulament al acestui ordin, astfel că modul de conferire al decoraţiei şi portul acesteia s-a stabilit în acea vreme prin uz.

Însemnul ordinului este următorul: o cruce treflată smălţuită în culoarea albastră şi cu margini de aur. În centrul acesteia se găseşte cifrul regelui Ferdinand I, din aur, iar deasupra coroana regală, tot din aur. Pe revers crucea este smălţuită tot în albastru şi poartă inscripţionat anul "1916". Panglica este culoare roşu-vişinie, cu dungi de aur pe margini.

Prin Legea din 12 mai 1927, publicată în Monitorul Oficial numărul 105 din 15 mai 1927, ofiţerii decoraţi cu Ordinul Mihai Viteazul primeau gratuit proprietăţi rurale în suprafaţă de 25 iugăre, loc de casă intravilan în suprafaţă de 500 metri pătraţi (a căror contravaloare se putea achita în 20 de rate anuale) şi dreptul de a călători gratuit pe Căile Ferate Române, cu Navigaţia Fluvială Română şi cu Serviciul Maritim Român.

În total s-au acordat 2.184 Ordine Mihai Viteazul în timpul Primului şi a celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul Primului Război Mondial s-au acordat 16 decoraţii clasa I-a, 12 clasa a II-a şi 336 clasa a III-a, dintre acestea din urmă 43 fiind acordate unor unităţi militare.

În cel de-al Doilea Război Mondial s-au acordat 15 decoraţii clasa I-a, 76 clasa a II-a (dintre care 13 unor unităţi militare) şi 1.628 clasa a III-a (dintre care 118 unor unităţi militare). Ordinul s-a acordat şi unor ofiţeri aparţinând altor armate decât cea română în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bibliografie

  • colectiv - Enciclopedia României, volumul I, 1938