Pâncota

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Pâncota

Judeţul Arad (AR)

Stema-orasului-pancota-arad.png
Localităţi componente
Măderat
Atestare 1202-1203
Populaţie 7.624 locuitori (2010)
Altitudine medie 110 metri n. m.
Primar Iosif Retter (PDL)

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Pâncota este un oraş din judeţul Arad, situat în Câmpia Aradului, la poalele de nord ale Dealurilor Cigherului, pe canalul Matca, la 38 km nord-est de municipiul Arad.

Istorie

La limita de nord-est a aşezării, în incinta cetăţii, azi în ruină, a funcţionat o mănăstire benedictină atestată documentar pentru prima oară în anul 1177.

Fortificaţia a fost considerată cetate regală în anul 1317. Între anii 1352-1373 a fost stăpânită de baronul napolitan Pietro de Bellante. După anul 1387 a fost în stăpânirea familiei nobiliare Losonci.

În secolul XVIII se profilează ca târg important pentru ţăranii din câmpie şi meşterii de la munte şi ca centru viticol. Pâncota a devenit oraş în anul 1968.

Obiective turistice

  • Ruinele unei cetăţi construită în secolul al XIV-lea, distrusă în 1565 în urma unui incendiu
  • Hanul de poştă din secolul al XVIII-lea
  • Castelul „Dietrich-Schulkovski” (1840), în stil baroc

Stema oraşului

Stema-orasului-pancota-arad.png

Stema oficială a oraşului Pâncota a fost adoptata de Guvern prin Hotărârea nr. 128/2012. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp roşu, se află o cetate, de argint, zidită negru, crenelată, cu două turnuri dreptunghiulare laterale, având două ferestre. În bolta porţii deschise s-a plasat o cruce de aur care asupreşte o semilună, de argint. În vârful scutului, în câmp albastru, se află un pal, de argint, încărcat cu un caduceu, negru, flancat dreapta-stânga de câte un butuc de viţă-de-vie cu frunze şi struguri, încolăcit pe un arac, totul de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Poarta de cetate simbolizează cetatea Pâncotei, construită în secolul al XIV-lea. Crucea şi semiluna semnifică luptele de apărare duse împotriva otomanilor, care au avut loc în zonă, în secolul al XVI-lea. Caduceul semnifică activitatea comercială desfăşurată în oraş. Viţa-de-vie reprezintă ocupaţia de bază a locuitorilor, viticultura. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Vlăsceanu, Gheorghe, Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0

Legături externe

Note