Palatul Mogoşoaia

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Palatul Mogoşoaia - vedere dinspre lacul de pe domeniului brâncovenesc
Palatul şi curtea

Palatul Mogoşoaia este situat în comuna Mogoşoaia, la aproximativ 15 km nord-vest de Bucureşti. Construcţia, finalizată în septembrie 1702, conform pisaniei din foişor, păstrate până în zilele noastre, a fost înălţată de Constantin Brâncoveanu pentru a-i servi drept reşedinţă (alături de reşedinţele de la Potlogi, Doiceşti, Brâncoveni şi Sâmbăta de Sus).

În prezent, palatul şi domeniul brâncovenesc sunt un punct turistic important, în interiorul palatului funcţionând şi Muzeul de Artă Brâncovenească.

Elementele de interes turistic ale domeniului sunt Biserica Sfântul Gheorghe, Turnul porţii, Cuhnia, Palatul domnesc, Casa de oaspeţi, gheţăria, serele şi Cavoul familiei.

Domeniul brâncovenesc

Accesul în interiorul curţii, de la drumul naţional Bucureşti - Târgovişte, se face printr-o alee de ulmi, care străbate parcul fostei locuinţe domneşti, lungă de aproape un kilometru.

Palatul este amplasat în mijlocul unei curţi mari dreptunghiulare, încadrată din 3 părţi de ziduri şi de construcţii auxiliare. Latura a patra este neîngrădită, curtea domeniului este lăsată liberă pentru a permite accesul facil la heleşteu.

Bibliografie

  • Narcis Dorin Ioan. Palatele Brâncoveneşti. Ghid istoric. Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti - Mogoşoaia, 2004
  • Grigore Ionescu. Bucureşti. Oraşul şi monumentele sale. Bucureşti: Editura Tehnica, 1956