Pia Pillat

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Pia Pillat
Replace this image female.png
Născută 18 octombrie 1916, Bucureşti
Ocupaţie prozatoare
Căsătorită cu Anthony Edwards
Părinţi Ion Pillat şi Maria Brateş-Pillat

Pia Pillat (n. 18 octombrie 1916, Bucureşti). Prozatoare şi memorialistă.

Biografie

Sora scriitorului Dinu Pillat (1921–1975) şi fiica poetului Ion Pillat (1891–1945) şi a pictoriţei Maria Brateş-Pillat. Urmează Liceul „Regina Maria” şi un an la Facultatea de Litere din Bucureşti.

Căsătorită în 1936 cu un aviator şi, în urma unei mari pasiuni, în 1938, cu omul politic liberal Mihai Fărcăşanu, în toamna anului 1946 va părăsi împreună cu acesta ţara printr-o evadare spectaculoasă la bordul unui avion, organizată de ea, cu ajutorul ziaristului militar britanic A.T. Cholerton şi a diplomatului britanic Ivor Porter. Cei doi aterizează în Italia, unde locuiesc o scurtă perioadă, după care pleacă la Paris (1947–1948) şi apoi în SUA.

În SUA Pia Pillat a colaborat cu Europa Liberă, secţia română, pentru care a redactat programele politice (1950–1953) şi cu Vocea Americii (poeme, povestiri şi articole polemice).

După divorţul de Mihai Fărcăşanu (1955), se căsătoreşte cu medicul englez Anthony Edwards, stabilindu-se în Anglia. Aici a lucrat ca traducătoare, profesoară de franceză într-un liceu sau infirmieră la spitalul soţului ei din Birmingham.

După 19 ani de exil, în 1965, după moartea lui Gheorghiu-Dej, reuşeşte să ajungă pentru prima oară în ţară, unde va reveni de mai multe ori.

S-a implicat, ca voluntară, sub îndrumarea Organizaţiei Samaritenilor din Hereford, în ajutorarea bătrânilor singuri, a sinucigaşilor, foştilor deţinuţi, folosind numele „Sally”. La câţiva ani de la moartea lui A. Edwards (1999), s-a retras într-un sanatoriu din sudul Angliei.

Pia Pillat începe să scrie încă din anii de liceu, dar opera ei va fi cunoscută, parţial, abia după căderea comunismului: romanul, se pare terminat, Zilnic începe viaţa i-a fost confiscat de Securitate, în 1959, în contextul arestării lui Dinu Pillat, devenind un corp delict în procesul acestuia, un set de povestiri juvenile, Fata cocorilor, a fost publicat abia în 2006, odată cu romanul autobiografic al evadării ei, Zbor spre libertate (2006, 2007), publicat iniţial în Anglia sub titlul The Flight of Andrei Cosmin, sub pseudonimul Tina Cosmin (1972).

„O trilogie închinată Piei” (Horia Roman Patapievici), sunt volumele publicate de Monica Pillat de corespondenţă a ei în anii de exil cu familia – Biruinţa unei iubiri (2008), Sufletul nu cunoaşte distanţele (2009) – şi cu Monica Pillat şi Ştefana Velisar – Minunea timpului trăit (2010). Adevărat „roman de dragoste epistolar, jurnal de epocă neagră, dar şi de zile senine, sumă de modele morale forjate în cultul familiei, al rânduielii şi armoniei interioare … ne arată o dată mai mult ce lume deplină am avut şi ce nimic ne-a rămas” (Dan C. Mihăilescu).

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012