Portal:Bucureşti

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
 
 

Articol în prim plan

<choose>

<option>

Dealul Mitropoliei.jpg

Dealul Mitropoliei sau Dealul Patriarhiei este o colină din Bucureşti, un punct istoric, cultural, arhitectonic, confesional, turistic important pe harta capitalei Românei. Din punct de vedere confesional, Dealul Mitropoliei este un reper pentru ortodoximul din România, aici fiind în prezent sediul Patriarhiei Române şi reşedinţa Patriarhului. O serie de evenimente din istoria Românei sunt strâns legate de acest loc deoarece până în anul 1997, în Palatul Camerei Deputaţilor din complexul Patriarhiei - astăzi Palatul Patriarhiei, a fost sediul Camerei Depuaţilor, respectiv sediul Adunării Deputaţilor. Tot aici, în clădirea în care se întrunea Divanul Domnesc, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti.

</option> <option>

Ateneul Roman.jpg

Ateneul Român este o construcţie din sectorul 1 al Bucureştiului, situată în apropierea Căii Victoriei şi a pieţei care poartă astăzi numele de Piaţa Revoluţiei. Construit pentru a fi un palat al artelor şi ştiinţelor, clădirea este locul în care sunt organizate, într-o ambianţă fastuoasă, expoziţii, concerte şi conferinţe. Palatul a fost gazda unei pinacoteci, a unei biblioteci şi uneori a proiecţiilor de film. Imaginea clădirii, porticul neogrec, amplasat sub frontonul ionic, şi cupola frumos ornamentată, a fost pentru mult timp emblema Bucureştiului. În prezent, edificiul este un reper arhitectural important în estetica capitalei şi un element turistic notabil.

</option> <option>

Statuia geniului Leul

Statuia geniului „Leul” este un monument din Bucureşti, sector 5, situat la intersecţia bulevardelor Iuliu Maniu şi Geniului, în apropierea Dealului Cotroceni. Numele statuii a dat numele pieţei din apropierea acesteia, Piaţa Leu, precum şi numele campusului studenţesc din zonă, Campusul Studenţesc Leu. Monumentul, sculptat în 1926 şi inaugurat în 1929, este opera sculptorului Spiridon Georgescu, fiind închinat ostaşilor din arma geniului, căzuţi în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din iniţiativa generalului Constantin Ştefănescu-Amza.

</option> <option>

Turnul Coltei.jpg

Turnul Colţei a fost o construcţie situată în Bucureşti. Având o înălţime de aproximativ 50 de metri, a fost cea mai înaltă clădire a oraşului timp de peste un secol. Turnul a fost construit între 1709 - 1714 de către soldaţii lui Carol al XII-lea, regele Suediei, care se aflau în retragere prin Ţara Româneacă. Turnul a devenit repede punctul de atracţie cel mai cunoscut al oraşului. Curioşii se urcau în el să vadă oraşul de sus. Era aşezat în poarta veche a spitalului Colţei.

</option>

</choose>

Ştiaţi că?

  • Bucureştiul a fost primul oraş din lume iluminat cu petrol, în anul 1858.