Portal:Cultură

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
 

Imagini

<choose>

<option>

</option> <option>

Cimitirul vesel din Săpânţa

</option> <option>

</option>

</choose>
 

Articol în prim plan

Pavel Vasici-Ungureanu (n. 18 aprilie 1806, Timişoara - m. 3 iulie 1881, Timişoara), medic, scriitor, membru titular al Academiei Române. Este creditat ca întemeietorul primei reviste de medicină din Transilvania, „Higiena şi şcoala”, apărută la Timişoara. Autor al unor manuale de igienă şi dietetică.

Era fiul lui Vasile Ungureanu. Pentru a fi primit la gimnaziu, trebuia - potrivit regulilor pe care trebuiau să le îndeplinească creştinii ortodocşi - să poarte un nume derivat din numele tatălui. Din acest motiv a fost înregistrat cu numele de Vasici. A urmat facultatea de medicină la Budapesta (1826 - 1832) şi a devenit doctor cu teza „Pesta orientală”.

După terminarea studiilor a lucrat ca medic în diferite oraşe ale Transilvaniei. S-a implicat în activităţi de popularizare a medicinei şi a publicat numeroase articole în revistele româneşti ale vremii (Foaie pentru minte, inimiă şi literatură, Transilvania, Telegraful român, Gazeta de Transilvania, etc.). A scris manuale de igienă şi dietetică dedicate şcolilor româneşti din Imperiul Habsburgic.