Portal:Dacia

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
 

Imagini

<choose>

<option>

Sarmizegetusa Regia. Zona sacră, vedere de ansamblu

</option> <option>

Sarmizegetusa Regia. Discul solar

</option> <option>

Sarmizegetusa Regia. Sanctuarul mare de calcar

</option> <option>

Sarmizegetusa Regia. Sistem de prindere a blocurilor de piatră

</option> <option>

Sarmizegetusa Regia. Drumul pavat

</option> <option>

Sarmizegetusa Regia. Zidul cetăţii în sistem murrus dacicus

</option>

</choose>
 

Articol în prim plan

Podul lui Apolodor (în stânga), aşa cum este reprezentat pe Columna lui Traian

Podul lui Apolodor (numit şi Podul lui Traian) a fost un pod construit peste Dunăre între anii 103 şi 105 din ordinul împăratului roman Traian, cuceritorul Daciei, în dreptul actualului municipiu Drobeta-Turnu Severin. Arhitectul podului a fost Apolodor din Damasc, unul dintre arhitecţii vestiţi ai antichităţii, cel care a realizat şi Columna lui Traian de la Roma. Scopul podului a fost acela de a asigura armatei romane o legătură bună cu teritoriul de la nordul Dunării, în vedea viitoarei campanii ce avea să se desfăşoare între anii 105-106 împotriva Daciei, campanie cunoscută şi sub numele de al doilea război dacic.

Ştiaţi că?

  • ...Sarmizegetusa Regia (Sarmizegetusa Basileion) a fost capitala statului dac, ridicată la jumătatea secolului I î.Hr?
  • ... Apulum, fostă capitala a dacilor apuli, a devenit în perioada romană cel mai mare oraş din Dacia?
  • ... Potaissa a fost iniţial o aşezare dacică, iar după cucerirea romană a Daciei a fost mai întâi sat (vicus) şi apoi oraş?
  • ... Axiopolis a fost o cetate romană, apoi bizantină, situată în Dobrogea, pe malul drept al Dunării, la 3 km sud de capul podului de la Cernavodă?
Portaluri istorice IconMV.png Dacia Evul Mediu Revoluţia de la 1848 - 1849 • Unirea Principatelor Monarhia în România • Marea Unire România Mare • România în comunism Revoluţia din 1989 România în Uniunea Europeană