Portal:Economie

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
 
 

Articol în prim plan

<choose>

<option>

Acţiune a societăţii emisă în 1926

Steaua Română este o companie petrolieră română, înfiinţată în 1895. Este una dintre cele mai mari şi mai importante societăţi din istoria industriei petroliere din România. La originea societăţii Steaua Română a stat „Societatea română pentru industria şi comerţul petrolului”, înfiinţată de un grup român cu concursul firmei vieneze „Offenheim und Singer”. În 1895, Statul Român a adoptat o primă lege modernă a minelor, care deschidea drumul pentru capitalurile străine în industria petrolului din România. Urmare imediată a fost înfiinţarea primelor mari societăţi petrolifere cu capital străin, dintre care Steaua Română s-a detaşat drept cea mai mare şi mai importantă. Bazele societăţii au fost puse de Banca Ungară pentru Comerţ şi Industrie, cu sediul la Budapesta. Aceasta a preluat activele române ale companiei vieneze Offenheim, aflată în dificultăţi financiare.

</option> <option>

Kronstadter Allgemeine Sparkasse Pfandbrief.jpg

Kronstädter Allgemeine Sparkasse (în limba română Casa Generală de Economii din Braşov) a fost o bancă săsească, prima bancă din Transilvania, înfiinţată în 1835 la Braşov. Sediul acesteia era în strada Mureşenilor, nr. 1. A constituit un model pentru instituţiile de credit săseşti şi româneşti înfiinţate ulterior. Cu caracter altruist, banca avea ca scopul declarat propagarea spiritului de economie în rândurile calfelor, meseriaşilor, zilierilor şi servitorilor din comunitatea săsească din Transilvania.

</option> <option>

Harta grad ruralizare.png

Mediul rural, spre deosebire de mediul urban, reprezintă totalitatea spaţiilor din afara oraşelor şi locuite la noi de populaţia numită generic „ţărani”, ca antonim pentru populaţia urbană de „orăşeni”. În România spaţiul rural reprezintă circa 90% din suprafaţa ţării, iar ponderea locuitorilor din mediul rural - printre cele mai ridicate din Europa - se ridică la 47,3% din totalul populaţiei, adică 10.245.894 locuitori (2002).

</option>

</choose>