Portal:Primul Război Mondial

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
 

Articole noi

Imagini

<choose>

<option>

Paul Angelescu. General de corp de armată, ministru de război.

</option>

<option>

Sigiliul lui Moise Rişcuţia

</option>

</choose>
 

Articol în prim plan

<choose>

<option> Vasile Niculescu (n. 21 noiembrie 1891, Fălticeni, judeţul Suceava - d. 24 aprilie, 1981) a fost un pilot militar, din aviaţia armatei române în perioada Primului Război Mondial. S-a născut la data de 21 noiembrie 1891 la Fălticeni. A urmat cariera aviatică în armată, după ce absolvise Seminarul teologic în anul 1915.

S-a înrolat în armată la 24 ianuarie 1915 şi s-a înscris la cursurile şcolii de pilotaj de la Băneasa, iar la 15 august 1915 a obţinut brevetul de pilot, cu numărul 61. La 10 iulie 1916 este avansat plutonier şi repartizat Corpului de Aviaţie, iar la 1 octombrie 1916 avansează la gradul de sublocotenent. Este trimis pe front la cerere, la Escadrila de recunoaştere şi bombardament uşor F4. În timpul Războiului pentru Întregirea Neamului s-a remarcat în mai multe lupte aeriene duse împotriva aviaţiei inamice. La începutul anului 1918 este deplasat împreună cu unitatea sa în Basarabia, unde execută misiuni de recunoaştere şi bombardament asupra trupelor bolşevice care se găseau pe teritoriul acestei provincii româneşti.

</option>

</choose>

Ştiaţi că?

<choose>

<option>

  • Catastrofa de la Ciurea este numele sub care a intrat în istorie cel mai grav accident feroviar din România. Accidentul a avut loc în data de 1 ianuarie (stil vechi)/13 ianuarie 1917, în plină desfăşurare a Primului Război Mondial, în gara din localitatea Ciurea, la sud de Iaşi, pe calea ferată Bârlad–Iaşi?
  • Coriolan Băran (n. 1896, Nerău, judeţul Timiş - d. 2 iunie 1979, Timişoara), jurist, avocat, om politic, fruntaş ţărănist, primar al Timişoarei a participat la primul război mondial pe frontul din Italia, unde a fost rănit?
  • Ştefan Burileanu a organizat artileria antiaeriană românească în timpul Primului Război Mondial?

</option> </choose>

Pentru mai multe curiozităţi, vedeţi secţiunea Ştiaţi că?.