Sântana

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Sântana

Judeţul Arad (AR)

Stema-orasului-santana-arad.png
Localităţi componente
Caporal Alexa
Atestare 1334
Populaţie 13362 locuitori (2010)
Primar Viorel Enache (PDL)
Pagină web Site oficial al primăriei

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Sântana este un oraş din judeţul Arad, situat în Câmpia Aradului.

Istorie

Oraşul de astăzi se trage din vechea localitate Comlăuş, care este menţionată documentar încă din anul 1334. După cucerirea zonei de către Imperiul Habsburgic, în zona de sud-est a Comlăuşului a fost înfiinţată noua localitate „Sfânta Ana”, colonizată cu germani (şvabi). În anul 1748, împărăteasa maria Tereza Aceasta a emis un decret prin care localitatea a fost ridicată la rangul de „târg”. Mai târziu a fost numită „Sântana”, formă sub care apare menţionată în anul 1828. Comlăuşul şi Sântana s-au unificat în anul 1950, iar în anul 2003 Sântana a fost ridicată la rangul de oraş.[1]

Obiective turistice

  • Biserica din secolul al XVIII-lea
  • „Urbarialhaus” (1749) este un fost aşezământ al piariştilor în perioada 1749-1788. A fost reşedinţa administraţiei domeniale din 1788, iar în prezent este sediul Primăriei.

Stema oraşului

Stema-orasului-santana-arad.png

Stema oficială a oraşului Sântana a fost adoptata de Guvern prin Hotărârea nr. 128/2012. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular azur cu marginile rotunjite, având un personaj, de aur, cu capul nimbat, privind din faţă, purtând veşminte specifice. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Personajul stilizat o reprezintă pe Sfânta Ana, care dă denumirea localităţii. Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000

Note

  1. http://www.primariasantana.ro/orasul/istoric.html