Sigismund Kornis

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Sigismund Kornis
Replace this image male.png
Alte nume Kornis Zsigmond, Göncz-Ruszka báró
Naţionalitate maghiar
Născut 1677, ?
Decedat 15 decembrie 1731, Cluj, judeţul Cluj
Mormânt la Cluj, judeţul Cluj
Ocupaţie guvernator al Transilvaniei
Religie catolică
Părinţi Sigismund Kornis
Maria Csáki

Sigismund Kornis de Göncz-Ruszka (n. 1677 - d. 15 decembrie 1731, Cluj, judeţul Cluj) a fost guvernator al Transilvaniei în perioada când aceasta era stăpânită de austrieci. A guvernat între anii 1713-1731.

Originea şi familia

Sigismund Kornis provenea dintr-o veche familie nobiliară maghiară.

Tatăl său a fost Sigismund Kornis, iar mama sa Maria Csáki. A mai avut un frate, Ştefan.

Sigismund şi fratele său au fost ridicaţi la rangul de conţi la 28 octombrie 1713.

Activitatea

În anul 1712 Dieta Transilvaniei s-a reunit la Mediaş, judeţul Sibiu, pentru a jura credinţă împăratului austriac Carol al VI-lea, ocazie cu care a făcut propuneri pentru funcţia de guvernator al Transilvaniei. Dieta a propus şase candidaţi, trei calvini şi trei catolici. Cel mai mare număr de voturi le-a primit Ştefan Wesselényi, dar el nu se afla în graţiile austriecilor din cauza religiei sale reformate.

Prin rescriptul imperial din 31 martie 1713 împăratul Carol al VI-lea îl numeşte pe Sigismund Kornis ca guvernator, deşi el nu se afla printre candidaţii propuşi. Motivul unei asemenea decizii a fost că împăratul a considerat că îşi poate permite, dată fiind poziţia lui, să nu ţină cont de propunerile Dietei şi să numească guvernator pe un nobil care merită răsplătit.

S. Kornis a fost membru în Deputaţiunea Ţării, dar la scurt timp după ce a fost ales în această demnitate, a plecat la Viena, în anul 1710. La Viena a fost consilier intim la Curtea Imperială, până în anul 1713.

În aprilie 1713 Kornis a plecat din Viena spre Transilvania şi a fost instalat guvernator al acesteia la 1 iulie 1713.

Ca guvernator, Kornis a fost foarte energic, uneori ducând o guvernare absolutistă.

Din cauza ciumei care bântuia în Transilvania între 1717-1719, mai ales la Sibiu şi Braşov, Kornis s-a mutat împreună cu membrii guvernului la Cluj.

În timp ce Kornis a fost guvernator al Transilvaniei a început exproprierea bisericilor necatolice. Aceasta începuse odată cu intrarea austriecilor în Transilvania, dar fusese întreruptă de războiului cu curuţii antihabsburgici. După un interval de 160 ani episcopatul catolic în Transilvania a fost restabilit. A fost instalat la Alba Iulia un episcop catolic. Reformaţii au pierdut un număr de biserici, luate de catolici. Atât maghiarii, cât şi saşii necatolici şi-au văzut bisericile luate de romano-catolici.

Tot în timpul guvernării lui Kornis s-a început ridicarea noilor fortificaţii ale cetăţii Alba Iulia, în stil Vauban. Zidirea acesteia a fost decisă în Dieta din 1712, lucrările au început în anul 1715 şi au fost terminate în anul 1719. La punerea pietrei de temelie a fost prezent şi Sigismund Kornis.

Sub guvernarea lui Kornis Dieta Transilvaniei a acceptat, la 1 aprilie 1722, Sancţiunea Pragmatică.

Kornis a militat pentru rămânerea guvernului la Cluj, decizie amânată de Curtea de la Viena până la moartea sa.

Moartea

A murit în noaptea de 14/15 decembrie 1731, la Cluj. Este înmormântat în mănăstirea franciscanilor din Cluj.

Bibliografie

  • Anuarul Institutului de Istorie Naţională Cluj, nr. IX, Tipografia "Cartea Românească din Cluj", Sibiu, 1944