Traian

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Marcus Ulpius Traianus
Replace this image male.png
Născut 18 septembrie 53, Italica, Spania
Decedat 10 august 117, Traianopolis, Cilicia
Ocupaţie împărat roman

Marcus Ulpius Traianus (n. 18 septembrie 53, Italica, Spania - d. 10 august 117, Traianopolis, Cilicia) a fost un împărat roman, cuceritorul Daciei.

Biografie

Marcus Ulpius Traianus, regăsit şi sub numele de împăratul Traian în multe surse, a fost fiul consulului şi guvernatorului Siriei. S-a născut în provincia romană Hispania.

Traian a urcat pe scara socială fiind la început tribun în armata romană cantonată în Siria şi Germania, a ajuns apoi pretor (comandant) al Legiunii VII Gemina din Hispania, iar mai târziu a ajuns guvernator al Hispaniei. De la această funcţie a urcat la cea de consul al provinciei romane Germania Superior.

În anul 97 a fost adoptat de împăratul roman Nerva, iar între anii 98-117 a domnit sub numele oficial de Imperator Caesar Nerva Traianus Augustus.

În anul 97 a primit supranumele Germanicus, ca urmare a victoriei împotriva germanilor, în anul 102 pe cel de Dacicus şi în 116 pe cel de Parthicus, ca urmare a victoriilor împotriva dacilor, respectiv a parţilor.

A murit în anul 117, în timp ce se întorcea din expediţia împotriva parţilor, cenuşa sa fiind depusă într-o urnă în Columna lui Traian.

În timpul domniei sale, Imperiul roman a trecut prin cea mai prosperă epocă.

Bibliografie

  • Bejan, Adrian - Dacia Felix. Istoria Daciei romane, Timişoara, 1998