Valeria Guţu Romalo

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Valeria Guţu Romalo
Replace this image female.png
Născută 25 octombrie 1928, Chişinău, Republica Moldova
Ocupaţie lingvistă
Sigla Academiei Romane.png
Membru de onoare
al Academiei Române
Ales 2006

Valeria Guţu Romalo (n. 25 octombrie 1928, Chişinău, Republica Moldova), lingvistă.

Biografie

Licenţiată a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1951), cu activitate didactică în învăţământul mediu (1948 - 1949) şi ca preparator la Institutul de Lingvistică (1951) încă din anii de studiu, din 1951 şi-a început cariera universitară la catedra de limbă română contemporană a facultăţii absolvite, unde în prezent este profesor consultant.

Valeria Guţu Romalo a fost printre primii care au introdus în cercetarea limbii române conceptele şi metodele lingvisticii structurale, marcând despărţirea de discursul ştiinţific tradiţionalist. Dacă volumele şi studiile destinate specialiştilor (Morfologie structurală a limbii române, 1968; Structura morfologică a limbii române, 1970 - în colaborare cu Iorgu Iordan şi Alexandru Niculescu; Sintaxa limbii române. Probleme şi interpretări, 1973) sunt marcate de exigenţele tehnice ale ale descrierii sistematice, în lucrările destinate unui public mai larg (Corectitudine şi greşeală, 1972, actualizată în 2002, Aspecte ale evoluţiei limbii române, 2005) problemele limbii sunt privite în contextul comunicativ şi istoric larg.

O contribuţie esenţială în lingvistica românească, care i-a adus şi calitatea de membru de onoare al Academiei Române (2006), a adus Valeria Guţu Romalo ca membră a colectivului de autori şi coordonare a celui de-al doilea tratat academic de gramatică (Gramatica limbii române, două volume, peste 1.700 pagini, 2005), apărut după patru decenii de la tratatul anterior (Gramatica Academiei, 1954, ediţia a II-a, 1963), reflectând evoluţia limbii române, dar şi a disciplinelor lingvistice din această perioadă.

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.) - Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.