Valeriu Bologa

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Valeriu Petru Bologa
Valeriu Bologa.jpg
Naţionalitate român
Născut 20 iunie 1853, Sibiu
Decedat 23 mai 1899, Braşov
Ocupaţie economist

Valeriu Petru Bologa (n. 20 iunie 1853, Sibiu, judeţul Sibiu – d. 23 mai 1899, Braşov, judeţul Braşov), economist, director al Filialei din Braşov a Băncii Albina.

Biografie

Valeriu Bologa este unicul fiu al lui Iacob Bologa, personalitate marcantă a românilor transilvăneni din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Studiile medii le-a făcut la Sibiu, Cluj şi Viena, iar la 1878 a obţinut diploma de inginer la Politehnica din Viena. Pe lângă aceste studii, în capitala austriacă a susţinut şi examene de economie, ştiinţe financiare, drept comercial şi contabilitate, care l-au ajutat mai târziu în cariera de economist.

După satisfacerea stagiului militar a activat un timp în cadrul armatei ca inginer de căi ferate şi poduri, până în toamna anului 1885. În această perioadă, Banca Albina din Sibiu scoate la concurs un post de secretar, pentru care s-a înscris şi Valeriu Bologa. A obţinut postul şi a început activitatea la 1 ianuarie 1886.

Atunci când directorul filialei din Braşov (singura la acea vreme şi cea mai importantă pe care a avut-o banca), Ioan Gh. Ioan, şi-a dat demisia, Valeriu P. Bologa a fost propus de la centrala din Sibiu pentru ocuparea postului de director al filialei. Înainte de aceasta, a fost trimis la specializare în perioada mai-iunie la „Unionbank” şi „Wiener Sparkassa”, două importante bănci vieneze. Acolo şi-a îmbunătăţit cunoştinţele de contabilitate, afaceri cu antrepozite şi zarafie. La întoarcere este numit director al Filialei din Brașov şi preia funcţia la 1 octombrie 1887.

A preluat instituţia într-o stare precară, cu un deficit ridicat şi o stare de dezorganizare generală. Bologa a pus în aplicare un plan de reorganizare şi a început să extindă afacerile filialei, să dezvolte instrumentele de credit, să atragă clientela ţărănească şi orăşenească din zona Braşovului, ghidându-se după principii de respect pentru client, eliminarea abuzurilor funcţionarilor, simplificarea birocraţiei şi modernizarea generală a băncii. Sub conducerea sa, Filiala din Braşov a Băncii Albina s-a ridicat de la un nivel nesemnificativ, la a juca un rol important în Braşov.

S-a stins din viaţă prematur, la 23 mai 1899.

Bibliografie

  • Drecin, Mihai D. - Banca "Albina" din Sibiu : instituţie naţională a românilor transilvăneni (1871-1918), Editura Dacia, Cluj-Napoca 1982
  • Predescu, Lucian - Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 1999 ISBN 973-9399-03-7