Victor Anastasiu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Victor Anastasiu
Replace this image male.png
Născut 5 octombrie 1886, Huşi, judeţul Vaslui
Decedat 4 august 1972, Bucureşti
Ocupaţie medic, aviator

Victor Anastasiu (n. 5 octombrie 1886, Huşi, judeţul Vaslui - d. 4 august 1972, Bucureşti) a fost un medic şi psihofiziolog român, membru al mai multor societăţi internaţionale de aeronautică din Paris şi Geneva, expert tehnic în cadrul Ligii Naţiunilor în anul 1929. În prezent Institutul naţional de medicină aeronautică poartă numele medicului român, Institutul naţional de medicină aeronautică şi spaţială "General doctor aviator Victor Anastasiu".

Activitate profesională

A înfiinţat în 1920 Centrul de medicină aeronautică, printre primele astfel de centre din lume. Studiile efectuate aici, i-au permis lui Anastasiu să contribuie semnificativ la dezvoltarea medicinei aeronautice. A experimentat comportamentul aviatorilor atât la sol cât şi în timpul zborurilor. Studierea comportamentului piloţilor în timpul zborurilor a fost o premieră mondială, aspect recunoscut în cadrul Congresului Internaţional de navigaţie aeriană de la Paris din 1921 de către Ch. Richet.

Lucrări

  • Omul zburător. Cercetări medico-aeronautice (1921)
  • Tensiunea arterială la aviatori - comunicare susţinută la Congresul internaţional de aeronautică desfăşurat la Bruxelles (1925)
  • Contribuţii la studiul tensiunii arteriale la aviatori - comunicare susţinută la Congresul internaţional de aeronautică desfăşurat la Roma (1927)

Bibliografie

  • Personalităţi româneşti ale ştiinţelor naturii şi tehnicii, Editura Ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1982